zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Berg

Inhoud

Berg is een huidaandoening die bij baby's veel voorkomt. Het zijn gele of witte, vettige schilfertjes. Meestal treedt het op in de eerste drie maanden na de geboorte. In de eerste vier weken na de geboorte wordt de huidaandoening nog berg genoemd, daarna noem je het Seborrhoïsch eczeem. Berg ziet er niet zo fraai uit, maar het is een onschuldige kwaal. Het is niet besmettelijk en het optreden van deze aandoening betekent niet dat je baby een ziekte of allergie heeft.

Er bestaan twee vormen van het seborroïsch eczeem:

  • de eerste vorm komt voor bij kinderen en ontstaat vaak in de zesde tot de achtste week na de geboorte. Men spreekt dan van 'berg'. Dit verdwijnt meestal na enkele maanden.
  • de tweede vorm begint na de puberteit. Deze vorm heeft vaak een chronisch terugkerend verloop (dit wil zeggen dat het eczeem regelmatig de kop op zal steken)

Uit onderzoek is gebleken dat in bepaalde families seborroïsch eczeem vaker voor komt en dat dus erfelijke factoren een rol spelen.

Symptomen

Bij baby's zijn er op het behaarde hoofd de typische wit/gele schilfers zichtbaar en de huid ziet vaak roder dan normaal. Soms zijn er vergelijkbare plekken zichtbaar in de lichaamsplooien. Oudere kinderen lijken er over het algemeen geen last van te hebben.

Bij volwassenen is jeuk de voornaamste klacht. Op de hoofdhuid zijn de schilfers zichtbaar en de hoofdhuid is rood. Dit is dan ook het belangrijkste verschil met roos, waarbij de hoofdhuid een normale kleur heeft. Verder kunnen schilfers en roodheid te zien zijn op verschillende andere plaatsen, zoals bij wenkbrauwen, naast de neus en in lichaamsplooien.

Hoe ontstaat seborroïsch eczeem?

De precieze oorzaak is niet bekend, familiaire aanleg speelt een belangrijke rol. Berg of seborroïsch eczeem is in ieder geval niet besmettelijk. Men vermoedt dat het vooral te maken heeft met een verandering in de talgproductie.

Talg is een substantie die de huid vet houdt. Het wordt geproduceerd door kliertjes in de huid. De verandering in de talgproductie biedt een bepaalde gist goede mogelijkheden om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Dit lijkt een belangrijke factor te zijn voor het ontstaan van het eczeem. Andere factoren kunnen zowel uitwendig (zeep of cosmetica) als inwendig (voeding) zijn. In perioden van stress kan er een sterke toename van de klachten zijn.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Seborroïsch eczeem is op zich een onschuldige aandoening. Bij kleine kinderen zal het meestal na enkele maanden verdwijnen. Soms kan het tijdelijk wel meer klachten geven zoals jeuk. Uw huisarts kan u daar medicijnen voor geven.

Bij volwassenen is het seborroïsch eczeem een aandoening voor het leven, het zal meestal niet volledig genezen. Wel kunnen er lange periodes met nauwelijks of geen klachten bestaan. De jeuk kan erg vervelend zijn. Verschillende medicijnen kunnen de klachten doen verminderen.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer er veel klachten zijn van jeuk of wanneer het een erg ontsierend gezicht is doet u er verstandig aan contact op te nemen met de huisartsenpraktijk.

Er zijn een verschillende soorten medicijnen die de klachten kunnen doen verminderen. Deze medicijnen zullen de aandoening niet genezen, maar kunnen heel effectief zijn om langere tijd de klachten te onderdrukken. Antischimmelmiddelen zijn actief tegen de gisten. Andere middelen zoals salicylzuur lossen de schilfers op, deze kunnen dan makkelijk uitgewassen worden. Ontstekingsremmers dringen de ontsteking terug en verminderen de jeuk.