Bekkenontsteking

Uitgelichte bekkenontsteking specialisten

Vind een bekkenontsteking specialist in uw regio

Informatie over bekkenontsteking

Bekkenontsteking

Bekkenontsteking is een infectie in het kleine bekken van de baarmoeder en/of eileiders bij vrouwen. Mogelijke complicaties zijn o.a.: onvruchtbaarheid, aanhoudende pijn en een grotere kans op een ectopische (buitenbaarmoederlijke) zwangerschap als je zwanger wordt. Behandeling bestaat uit antibiotica. Hoe vroeger met de behandeling wordt begonnen, des te kleiner de kans op complicaties. Seksuele partners moeten ook worden behandeld.

Wat is de oorzaak van bekkenontsteking?

Bekkenontsteking is een infectie van de baarmoeder en/of eileiders (en soms ook van de eierstokken). De bacteriën die de infectie veroorzaken komen meestal via de vagina of baarmoederhals in de baarmoeder terecht. Een veel voorkomende oorzaak van bekkenontsteking is een seksueel overgedragen infectie (een SOA: de bacteriën worden bij het vrijen overgedragen). Dit is in ongeveer de helft van de gevallen van een ontsteking in het kleine bekken zo. Een bacterie genaamd chlamydia is de meest voorkomende oorzaak. Gonorroe is een andere oorzaak. In sommige gevallen is er sprake van een infectie door beide bacteriën. Soms kan de bacterie zich langere tijd in de baarmoederhals ophouden zonder symptomen te veroorzaken, alvorens in de baarmoeder terecht te komen. Daarom krijgen sommige vrouwen pas bekkenontsteking een aantal weken of maanden nadat ze seks hebben gehad met een geïnfecteerd persoon. In sommige gevallen is er geen sprake van een seksuele overdracht. De vagina bevat normaal gesproken verschillende bacteriën. Die zijn gewoonlijk ongevaarlijk en worden niet via seksueel contact overgebracht. Soms veroorzaken deze bacteriën echter bekkenontsteking. De kans dat dit gebeurt is groter na een geboorte of na een ingreep zoals gebruik van instrumenten die in de baarmoeder worden ingebracht (zoals bv een spiraaltje).

Wat zijn de symptomen van bekkenontsteking?

  • Pijn in de onderbuik (bekkengebied) is het meest voorkomende symptoom. Het kan variëren van licht tot zeer heftig.
  • Andere mogelijke symptomen zijn o.a.:
  • - Abnormale vaginale bloedingen komen voor. Menstruatie kan heftiger zijn dan normaal, of er kan sprake zijn van bloedingen na seksueel contact. - Pijn tijdens seks. - Abnormale vaginale afscheiding. - Koorts. - Pijn in de onderrug.
De symptomen kunnen snel opkomen. Binnen een paar dagen kan je vrij ziek worden. Soms zijn de symptomen licht en komen ze langzaam opzetten, bijvoorbeeld een lichte pijn in de onderbuik die een paar weken kan 'doorzeuren'?. In sommige gevallen is er helemaal geen sprake van symptomen en kun je niet weten dat je geïnfecteerd bent. Maar ook als er in eerste instantie geen sprake is van symptomen, kunnen die zich later alsnog manifesteren.

Wie krijgt bekkenontsteking?

Op jaarbasis krijgt ongeveer 1 op de 50 seksueel actieve vrouwen een bekkenontsteking. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen 15 en 25 jaar. De kans op bekkenontsteking is groter als je:

  • Onlangs van seksuele partner bent veranderd, of wisselende seksuele contacten hebt.
  • Al eerder een bekkenontsteking hebt gehad.
  • Onlangs een abortus hebt gehad.
  • Onlangs aan je baarmoeder bent geopereerd.
  • Onlangs een vaginaal voorbehoedsmiddel hebt ingebracht.

Hoe wordt een ontsteking in het kleine bekken vastgesteld?

Als het vermoeden bestaat dat je bekkenontsteking hebt, dan wordt er meestal een uitstrijkje van de baarmoederhals gemaakt. Er kan ook een uitstrijkje van de urethra worden gemaakt om bacteriën of een infectie te zoeken. Zelfs bij vrouwen met bekkenontsteking is het echter mogelijk dat deze uitstrijkjes geen bacteriën laten zien. Daarom moet een arts in sommige gevallen met een speciale telescoop (laparoscopie) in je onderbuik kijken. Deze ingreep vindt onder verdoving plaats. Als de symptomen licht zijn of zich nog niet hebben gemanifesteerd kan het een tijd duren voordat de aanwezigheid van bekkenontsteking wordt vastgesteld.