zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Anusabces

Inhoud

Soms kan wat ontlasting door de wand van de endeldarm dringen en in de weefsels rond de darm terechtkomen. Daar ontstaat een ontsteking en er gaat zich pus vormen. Deze zoekt altijd een uitweg naar buiten: of via de darm, of door de huid. In het laatste geval werkt het abces zich naar buiten, dwars door of om de sluitspier heen naar de bil, en vervolgens door de huid. Als de ontsteking en het abces ontstaan krijgt u koorts en pijn. U kunt haast niet meer zitten. Als u het abces niet door de arts laat openen breekt het op een gegeven moment spontaan naar buiten door.

Oorzaken

Net voorbij de kringspier liggen kleine kliertjes die uitmonden in de slijmvlies plooien van de endeldarm. Door afsluiting kunnen deze kliertjes ontstoken raken, wat tot een abces leidt.

Onderzoeken

Er zijn geen onderzoeken nodig. Het abces is goed naast de anus te zien. Als er een sterk vermoeden op een abces is, maar het wordt niet gevonden, kan men een echo onderzoek doen. Dit is zelden nodig.

Behandeling

Grote abcessen moeten onder narcose door de chirurg worden opengemaakt. Daarna wordt de abcesholte open gehouden met gaasjes en regelmatig gespoeld. Kleinere abcessen kunnen ook vanzelf open gaan en hoeven dan alleen regelmatig te worden gespoeld.

 
Anusabces behandeling
Anusabces behandeling op de kaart
Google leads