zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Alcoholische neuropathie

Te lang alcohol gebruiken leidt tot neuropathie. Bij de afbraak van alcohol in de lever hopen zich in het lichaam verschillende giftige stoffen op. Na jaren tasten deze stoffen de zenuwen aan en beschadigingen ontstaan.

Alcoholisten hebben door hun slechte voedingsgewoonten ook een verhoogd risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en vitaminen, zoals thiamine (vitamine B1) en riboflavine (vitamine B2). Deze tekorten leiden ook tot een neuropathie, of verergeren de neuropathie die al ontstaan is door de giftige werking van de alcohol afbraakstoffen.

De alcoholische neuropathie ontstaat sluipend en is hoofdzakelijk een sensorische neuropathie (beschadiging van de gevoelszenuwen). Vooral de dunnevezels zijn aangedaan, met name bij vrouwen. Ook gaat het om een axonale neuropathie.

Verder is het oppervlaktegevoel van de huid is aangedaan en patienten klagen vaak over pijn. De klachten ontstaan omdat er een beschadiging optreedt van de dunne zenuwvezels. In toonaangevende boeken staat dat deze vorm van neuropathie soms niet meer omkeerbaar is. Natuurlijk is het een moeilijk iets om daar een absolute uitspraak over te doen. Het zal afhankelijk zijn van hoe lang en hoe veel gedronken is, en van de vitamine status van de drinker.