zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Triggerpoint therapie >> Oosterblokker
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

GROOTEBROEK FYSIOTHERAPIE RE AKTIEF

Zesstedenweg 338
1613KJ, GROOTEBROEK
Telefoon: 0228-512928
meer info >>
3.9Km

FYSIOTHERAPIEPRAKTIJK RENE WORMHOUDT

Marktplein 4
1121GL, LANDSMEER
Telefoon: 020-4825977
meer info >>
32.1Km


Triggerpoint therapie informatie

Inhoud

Een myofasciaal triggerpoint (TP) is een hyperirriteerbare lokale spierverkramping ter grootte van een rijstkorrel. Deze verharding is zeer drukpijnlijk en belemmert de spier zowel in het aanspannen als bij het rekken. Ook veroorzaakt hij uitstralende disfunctionaliteit. Er zijn 620 lokaties van TP's bekend in het menselijk lichaam, met ieder een specifiek uitstralingsgebied.

TP's treden op bij overbelasting van de spier. Dit kan acuut gebeuren (trauma, verkeerde beweging) of geleidelijk (bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding of stress, koude, verkeerde voeding etc). Meestal ontstaan klachten door een combinatie van verschillende factoren, en is de oorzaak niet direct duidelijk. Door het overbelasten van de spier treedt een ingewikkeld fysiologisch proces in werking, waarbij de basisspanning in de spier 10% omhoog gaat, en de circulatie 30% omlaag. Hierdoor kan strengvorming in de spier en/of plaatselijke verharding kan ontstaan, die onder bepaalde omstandigheden tot pijnklachten kunnen leiden in het uitstralingsgebied.

Uit onderzoek blijkt dat 21-93% van aspecifieke pijnklachten door TP's veroorzaakt worden. Hierbij moet opgemerkt worden dat de grote verschillen in percentages komen doordat de onderzoeken die gedaan zijn sterk verschillen in opzet en de proefpersonen niet in elk onderzoek dezelfde klachten hadden.

Hoe uiten triggerpoints (spierverhardingen) zich?

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid lokaal in de spier of pijn op 'afstand' (uitstralingspijn)
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in betrokken spier(en)
  • Pijn ontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen
  • Warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, e.d.

Hoe kunnen triggerpoints (spierverhardingen) ontstaan?

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk
  • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding
  • Langdurige belasting van bijvoorbeeld arm, schouder en nek bij computer gebruik (RSI/CANS)
  • Overbelasting en blessures bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie
  • Voetafwijkingen of verschil in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
  • Slaaptekort
  • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak
  • verkeerd voedingspatroon

Hoe ziet de behandeling eruit?

De triggerpoint-therapeut of eventueel fysiotherapeut zal naar aanleiding van datgene wat de patiënt hem vertelt onderzoeken of er TP's aanwezig zijn, en in welke mate deze de klachten beïnvloeden. Kenmerkend is dat men wel kan bewegen, maar dat dit pijn doet, zeker naarmate de activiteit langer aanhoudt. Warmte verlicht de klachten, bij kou zijn ze juist erger. Vaak heeft de patiënt de klachten al langer, en hebben andere behandelingen of pijnstillers niet geholpen. Als er röntgenfoto's of een MRI-scan zijn gemaakt, was daarop niets te zien.

Bij het druk uitoefenen op het TP herkent de patiënt dan de bekende pijn in het uitstralingsgebied. De behandeling is erop gericht het TP als het ware op te lossen, zodat het niet langer het normaal functioneren van de spier in de weg staat.

Hiervoor zijn verschillende methodes voorhanden. Er zijn speciale massagetechnieken die een triggerpoint kunnen verminderen. De triggerpoint- therapeut kan kiezen voor dry/needling, dit is het inbrengen van een niet holle acupunctuurnaald in het triggerpoint. Daarop volgt een twitch als teken van ontlading van het triggerpoint.

Belangrijk is dat de behandeling altijd wordt afgesloten met het verwarmen van de aangedane spieren, door middel van massage, of een warmte pack. Dit om de doorbloeding en het afvoeren van de vrijgekomen afvalstoffen te bevorderen.
Ook een subtiele stretch is noodzakelijk om het behandelde spierweefsel weer te laten ontspannen, deze subtiele stretch kan ook als oefening aan de cliënt worden meegegeven voor thuis.

Daarnaast is het zeer belangrijk de instandhouding en opbouwfactoren duidelijk te krijgen in het dagelijks leven van de cliënt, dit om meer bewustwording te creëren. Hiernaast wordt er uiteraard aandacht besteed aan de oorzaak van het ontstaan van het TP. Verandering van werkhouding, bewust worden van het optreden van spanning en oefeningen om de spier sterker of soepeler te maken kunnen hiervoor nodig zijn.

Voor wie is de behandeling geschikt?

In principe is de behandeling geschikt voor een ieder waarbij het bewegen niet meer gaat zoals voorheen kon. TP's kunnen een rol spelen bij verschillende klachten van het bewegingsapparaat.

In de praktijk blijkt dat vooral bij hoofdpijn, schouderpijn, pijn aan armen en handen en voeten en pijn in de lage rug en het bekkengebied regelmatig TP's aanwezig zijn.

Zijn er twijfels of er triggerpoints aanwezig zijn of verantwoordelijk zijn voor uw klacht, neem dan spoedig contact op met een gediplomeerde triggerpoint-therapeut die aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging. Hij / zij kan u zeker verder helpen met uw hulpvraag.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: Ph. J. Ruiter - Neuro musculair therapeut