zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Haptonomie >> Oosterblokker
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

FYSIOTHERAPIE SJOERD BAKKER

IJmertstraat 21
1611BC, BOVENKARSPEL
Telefoon: 0228-525640
meer info >>
5.4Km

FYSIOTHERAPIE ZORGWAARD

Taxuslaan 34
1702SC, HEERHUGOWAARD
Telefoon: 072-5347534
meer info >>
23.0Km


Haptonomie informatie

Inhoud

Lichamelijke klachten kunnen aanleiding zijn om naar een fysiotherapeut te gaan. De klacht heeft vaak betrekking op pijn en een minder goed kunnen bewegen. Het lichaam voelt niet zoals anders en beweegt niet zoals anders. Willen en kunnen gaan niet meer samen op. Het lichaam protesteert. Er ontstaan (pijn-)klachten. U zit dan letterlijk niet meer lekker in uw vel.

Lichamelijke klachten staan echter bijna nooit op zichzelf. Er kunnen andere zaken meespelen.

Lichamelijkheid

Emoties en spanningen hebben een direct gevolg op het lichaam. Het lichaam wordt beschouwd als drager van gevoelens en heeft een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld in belemmeringen van het bewegen (stram, niet soepel, snel verkrampen en dergelijke), remmingen in de gevoelsbewegingen en houdingen (niet uzelf durven zijn).

Een protest van het lichaam kan aanleiding zijn voor gevoelens van onbehagen, angst, verdriet, en frustratie. Als er geen acht geslagen wordt op de signalen van het lichaam en er dus niet wordt geluisterd naar het gevoel, kan dit leiden tot gevoelens van onvrede of lichamelijke klachten. Haptonomie is er op gericht op het leren herkennen van deze signalen.

Emotionaliteit

Wanneer gevoelens langdurig bestaan of plotseling in alle hevigheid ervaren worden kan dit leiden tot lichamelijke overbelasting. Deze overbelasting kan ervaren worden in klachten van b.v. de nek, de schouders en de rug of in hoofdpijn, slapeloosheid, bewegingsonrust, spierkrampen, een verminderd herstelvermogen van het lichaam of hyperventilatie.

Fysiotherapie op haptonomische basis

De aanraking, als meest directe vorm van contact, speelt een belangrijke rol in de therapie. Het is een wijze om datgene wat voelbaar is, voelbaar te maken. Het letterlijk aan den lijve ervaren geeft inzicht in hoe de cliënt in het leven staat. Er is veel aandacht voor de signalen die het lichaam afgeeft. Zo kan er een licht geworpen worden op (de betekenis van) de lichamelijke klachten. Er wordt bewust gemaakt hoe er met druk en spanning wordt omgegaan.

Daarnaast richt de haptonomie zich op het bepalen van de eigen ruimte en het stellen van de grenzen. De fysiotherapie o.b.v. haptonomie helpt de cliënt aldus te luisteren naar het eigen lichaam en naar de eigen gevoelens.

Indicaties

Er zijn bepaalde klachten of problemen waar haptonomie een goede ingang voor kan zijn:

  • Klachten met een mogelijk psychosomatische oorzaak (chronische spierpijnen, chronische gewrichtspijnen, hyperventilatie, hoofdpijnklachten, slapeloosheid)
  • Een verminderd herstelvermogen van het lichaam; klachten die niet over willen gaan
  • Overbelastingsklachten, zoals b.v. RSI
  • Gevoelens van stress, onrust en overspannenheid

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: M.R.A. de Valk - Haptotherapeut