zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Coeliakie >> Nijkerk (gld)
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

EVENWICHT PRAKTIJK VOOR VOEDINGS- EN DIEETADVIES

Databankweg 2/A
3821AL, AMERSFOORT
Telefoon: 033-7521703
meer info >>
2.3Km

NUTRI SENSE

Argonweg 22
3812RB, AMERSFOORT
Telefoon: 033-4655622
meer info >>
6.4Km

FIT CONSULTING

Ferdinand Huycklaan 18
3768HX, SOEST
Telefoon: 035-5772280
meer info >>
9.4Km

DIETISTENPRAKTIJK BARNEVELD

Nieuwe Markt 1/M/ ASKLEPIOS
3771CB, BARNEVELD
Telefoon: 0342-412756
meer info >>
10.2Km

DIETISTENPRAKTIJK VOEDING VITAAL

Plataanlaan 5
3741WE, BAARN
Telefoon: 06-25292579
meer info >>
11.8Km


Coeliakie informatie

Inhoud

Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij iemand niet tegen gluten kan.

Wanneer iemand met coeliakie gluten binnenkrijgt met de voeding zorgt dit voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan de darm niet goed zijn werk doen.

Gluten is een eiwit dat voor komt in tarwe, rogge, haver en gerst en alle producten waarin deze granen zijn verwerkt.

Klachten:

De klachten bij coeliakie verschillen per persoon. En kunnen variëren van diarree tot verstopping, van gewichtsverlies tot overgewicht. Ook zijn de klachten niet altijd te koppelen aan het maag-darmkanaal. Hieronder worden veel voorkomende klachten bij volwassen en kinderen genoemd.

Volwassenen:
diarree en/of obstipatie, bloedarmoede, opgeblazen gevoel, osteoporose, lage weerstand, gewichtsvermindering, aften, vermoeidheid, huidafwijkingen, spierkramp en afwijkingen aan het gebit.

Kinderen:
groeiachterstand, lage weerstand, opgezette buik, dunne billen, gewichtsverlies en vaak huilen.

Diagnose:

Een huisarts kan een bloedonderzoek doen waarbij wordt gekeken of er antilichamen voorkomen die wijzen op coeliakie. Soms geven bloedtesten bij mensen met coeliakie toch een normaal beeld.

Een dunnedarmbiopsie in het ziekenhuis kan definitief uitsluitsel geven. Hierbij wordt een stukje van de dunne darm weggenomen en gekeken of de darmvlokken beschadigd zijn of ontbreken.

Behandeling:

Coeliakie is niet te behandelen met medicijnen, maar alleen met een dieet. De diëtist speelt daarom bij coeliakie een belangrijke rol. Een glutenvrij dieet is belangrijk om de darmwand te herstellen en de klachten te verminderen.

Een glutenvrij dieet houdt in dat alle granen die gluten bevatten en alle producten die hiervan gemaakt zijn vermeden moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn; brood, koek, cake, taart, crackers, pasta, paneermeel. Het zit ook in producten als sauzen, soepen en sommige snoepjes.

De diëtist kan iemand met coeliakie helpen om na te gaan welke producten vermeden moeten worden en wat er nodig is om een voeding binnen te krijgen met voldoende energie, vitamines en mineralen.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: Grietje van der Sluis - Diëtist