zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Psycholoog >> Beutenaken
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

PSYCHOLOGENPRAKTIJK GULPEN - LANDGRAAF

Landsraderweg 9
6271NT, GULPEN
Telefoon: 043-4506434
meer info >>
4.1Km

CONTEXT PSYCHOLOGIE PRAKTIJK

Sint Antoniusbank 9
6268NR, BEMELEN
Telefoon: 06-12552628
meer info >>
8.9Km

ZEID-VAN DRIEL M J

Aldegondaplantsoen 25
6226AG, MAASTRICHT
Telefoon: 043-3510711
meer info >>
11.7Km

VILLA VAALS

Maastrichterlaan 80
6291ET, VAALS
Telefoon: 043-3299780
meer info >>
12.0Km

VOERENDAAL PSYCHOLOGENPRAKTIJK

Onze Lieve Vrouweplein 20
6367BJ, VOERENDAAL
Telefoon: 045-5752390
meer info >>
12.0Km


Psycholoog informatie

Een psycholoog is een gedragswetenschapper. HBO-toegepaste psychologie, of de universitaire studie psychologie leiden op tot psycholoog. Psychologen houden zich voornamelijk bezig met menselijk gedrag in de meest brede zin van het woord. Vragen als: waardoor ontstaat gedrag, hoe ontwikkelen gedragspatronen of gedragsproblemen zich, welke invloeden zijn er op gedrag, ofwel: waarom doen mensen wat zij doen, staan centraal bij het werk van psychologen. De meeste psychologen werken vanuit een 'bio-psycho-sociaal-model', dat wil zeggen dat de invloeden op menselijk handelen bestudeerd worden vanuit de biologie (aanleg, neurotransmitters, hormonen, etc.), de psyche (hersenfuncties, denken, impulsen, etc.) en de sociale context (omgevingfactoren, opvoeden, aanleren, etc.).

Er zijn heel wat verschillende subcategorieën van psychologen. De meest bekende zijn de psychologen die in de gezondheidszorg werken. Ook hier zijn weer verschillende disciplines in te onderscheiden:

In de eerstelijn (op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de huisarts en de tandarts: toegankelijk op eigen initiatief van de cliënt) vind je gezondheidszorgpsychologen en eerstelijnspychologen. Zij zijn 'generalisten' en gespecialiseerd in kortdurende klachtgerichte behandelingen van bijvoorbeeld angststoornissen, depressies, ADHD, PTSS na een ingrijpende gebeurtenis, relatieproblemen. Zij worden generalist genoemd, omdat zij zijn opgeleid om veel klachten te kunnen behandelen van mensen in verschillende levensfasen, dus zowel volwassenen, kinderen, jongeren als ouderen. Toch zie je dat sommige psychologen zich binnen de eerstelijn specialiseren naar een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld alleen kinder en jeugd, of gezins- en relatieproblemen. Eerstelijnshulp is kortdurend en daardoor het meest geschikt voor milde klachten. De meeste eerstelijnshulp vindt plaats in kleine praktijken van vrijgevestigde psychologen.

Voor de tweedelijn heeft de cliënt een doorverwijzing nodig van de huisarts, bedrijfsarts of specialist. De tweedelijn is vooral bekend als "GGZ" en bestaat grotendeels uit grotere instellingen als Yulius, Altrecht, Delta, etc. Deze grote instellingen hebben vaak een combinatie van tweede- en derdelijnshulp. In de derdelijn vinden de dagbehandelingen en opnames plaats voor de meest ernstige problematiek.

De vrijgevestigde professional binnen de tweedelijn is een psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater. De psychiater valt niet onder de psychologen. Zij zijn opgeleid als arts, niet als gedragswetenschapper. Psychiaters mogen als artsen medicijnen voorschrijven, psychologen niet. Het verschil tussen een vrijgevestigde eerstelijns-, of tweedelijnshulpverlener is voor de cliënten vaak moeilijk te maken. De verwijzer en de hulpverlener kunnen hierover uitleg geven.

Tweedelijnshulp kan langer durend zijn. Hier wordt gewerkt met DBC, wat betekent dat er een diagnose wordt gesteld en vandaaruit een behandelplan wordt opgesteld. Aan de hand van die combinatie is bepaald hoeveel sessies een cliënt op jaarbasis geïndiceerd is te krijgen.

Binnen de revalidatiecentra en ziekenhuizen vind je neuropsychologen en gezondheidspsychologen, die zich bezig houden met de invloed van hersenschade en andere lichamelijke aandoeningen op gedrag, denken, voelen en functioneren. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan leren omgaan met niet aangeboren hersenletsel, chronische aandoeningen, chronische pijn, of leven na hartfalen of kanker.

Een groeiende groep is de psycholoog binnen de ouderenzorg, ofwel geriatrie. Deze psychologen zijn gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van psychische aandoeningen die met ouderdom te maken hebben zoals geheugenproblemen, alzheimer en dementie.

Naast de psychologen in de GGZ zoals hierboven beschreven vind je hen ook in allerlei andere gebieden van de maatschappij. Voorbeelden daarvan zijn coachings- en trainingstrajecten zoals bijvoorbeeld bij loopbaanontwikkeling, op scholen en universiteiten als schoolpsycholoog, of in sportcentra als personal coach of mental coach.

Status in Nederland

De titel 'psycholoog' is niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich psycholoog mag noemen. Om duidelijkheid te bieden over de opleiding en achtergrond van degene die zich psycholoog noemt, is in Nederland het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) opgericht. Zij hebben een beroepsregister met verschillende typen psychologen in het leven geroepen. Psychologen die hiervan lid willen worden moeten aan hoge opleidingseisen voldoen en om de vijf jaar herregistreren door het behalen van opleidingspunten. Er is dus een voortdurende scholing van deze psychologen.

Daarnaast zijn er voor andere beroepsgroepen binnen de psychologie specifieke verenigingen die hetzelfde nastreven: duidelijkheid in 'kwaliteit' van de psycholoog door eisen te stellen aan opleiding en ervaring. Voorbeelden zijn de NVVP, NVVH, LVE, NVPPP, NVPA, NBTP, LVPW. Deze opsomming is niet volledig. Het is aan te raden bij de door de psycholoog in kwestie genoemde verenigingen te checken of een psycholoog lid is en wat dat betekent voor de basiskennis van de psycholoog.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: drs. H.C.G. van Wijngaarden de Bodt - Psycholoog