zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Mantelzorg >> Noordscheschut
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Geen zorgaanbieders gevonden
Mantelzorg informatie

Inhoud

U bent mantelzorg wanneer u uit liefde of persoonlijke betrokkenheid altijd klaar staat voor een ander. Het gaat dan wel om onbetaalde, intensieve en langdurige zorg voor die persoon. Degene voor wie u zorgt kan een partner zijn, maar ook een buurvrouw, ouder of kind. Het kan gaan om bijvoorbeeld een zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus, een kind met een geestelijke of lichamelijke beperking, een partner die een beroerte heeft gehad of bijvoorbeeld een broer of zus met een psychische ziekte.

Een mantelzorger kiest er niet voor om te gaan zorgen, het overkomt hen en het wordt een vanzelfsprekendheid.

Onbekendheid met regelgeving

Mantelzorgers hebben vaak geen weet van het aanbod aan mogelijkheden en voorzieningen. Regelgeving veranderd vaak en is ingewikkeld. Hierdoor bestaat de kans dat de mantelzorger overbelast raakt. Om dit te voorkomen kan de mantelzorger gebruik maken van mantelzorgondersteuning.

Jonge mantelzorgers

Veel mensen vergeten dat er ook veel kinderen en jongeren zijn die binnen het gezin zorgen voor iemand met een ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen.

Mantelzorgondersteuning

Een mantelzorgondersteuner is iemand die een mantelzorger ontmoet, praktische hulp biedt en persoonlijk ondersteunt. Mantelzorgondersteuning past zich aan, aan de wensen en behoeften van de mantelzorger.

Mantelzorgondersteuning kan bestaan uit o.a.:

  • Een luisterend oor bieden voor mantelzorgers van álle leeftijden.
  • Praktische ondersteuning bieden door bemiddeling en advisering.
  • Mogelijkheden bieden om in contact te komen met andere mantelzorgers (lotgenotencontact).
  • Onafhankelijk advies geven op het gebied van wonen, zorg en welzijn, werk en financiën
  • Hulp bij het onderhouden van contacten met officiële instanties (verzekeraars, gemeente).
  • Belangen behartigen van mantelzorgers.
  • Hulp verlenen door inzetten van vrijwilligers.
  • Persoonlijk gesprek naar keuze thuis of op locatie.
  • Organiseren van themabijeenkomsten.

Mantelzorgmakelaar

Bij mantelzorg komt veel regelwerk kijken. Mantelzorgers kunnen daardoor het gevoel krijgen dat ze in een soort doolhof terecht zijn gekomen. Ze vragen zich van alles af: waar moet ik die specifieke aanvraag doen? Wie weet er meer over de financiële regeling? En: waar vraag ik een indicatie aan?

De mantelzorgmakelaar ondersteunt de mantelzorger bij het vele regelwerk en is thuis in de wereld van de mantelzorg. Hij of zij kan de mantelzorg helpen op het gebied van bijvoorbeeld: zorg, wonen, welzijn, werk of financiën. Hierdoor is de mantelzorger minder tijd en energie kwijt aan administratieve taken en dat kan overbelasting voorkomen.

Respijtzorg

Respijtzorg is het tijdelijk volledig overnemen van alle mantelzorgtaken. Daardoor kan de mantelzorger zich vrij voelen om andere dingen te doen. Respijtzorg kan zowel binnenshuis als buitenshuis zijn. Buitenshuis betekent dat diegene voor wie u zorg naar een dagopvang of een logeeropvang gaat. Binnenshuis betekent dat er iemand in huis komt, zodat u als mantelzorger tijdelijk uit huis kan.

Mantelzorg en werk

Ongeveer 70% van de mantelzorgers combineert de zorg met een betaalde baan. Bij die combinatie gaat het vooral om ?balans?. De balans tussen verwachtingen op het werk en verwachtingen vanuit de zorgsituatie. Overbelasting ontstaat wanneer de verwachtingen op een van beide terreinen te hoog worden. Maak uw situatie bespreekbaar op uw werk. De mantelzorgmakelaar kan u en uw werkgever voorlichten en ondersteunen in de verschillende mogelijkheden die er zijn om uw werk, gezin en zorg weer in balans te krijgen.

Lotgenotencontact

Wanneer u behoefte heeft aan contact met lotgenoten kan een lotgenotengroep iets voor u zijn. In een lotgenotengroep worden ervaringen op vertrouwelijke basis met elkaar gedeeld. Er worden tips uitgewisseld en soms is er een themabespreking waarin een bepaald thema met elkaar wordt uitgediept. Een lotgenoten contactgroep is een samenstelling van mantelzorgers met verschillende thuissituaties. De mantelzorgondersteuner of mantelzorgmakelaar kan als gespreksleider fungeren.

Cursussen

Er zijn diverse mogelijkheden voor het volgen van een cursus. Dat kan bijvoorbeeld gaan over:

  • Hoe leer ik iemand goed verzorgen?
  • Is een PGB misschien iets voor mij?
  • Hoe zorg ik dat ik niet over mijn grenzen heen ga?
  • Informatie over financiële gevolgen en erfrecht.

Deze cursussen worden verspreid over het land gegeven.

Ontspanning, vakantie of een weekendje weg

Ontspanning is een essentieel onderdeel van iemands leven. Ook dat van een mantelzorger en zijn zorgvrager. Voor hen is het echter niet zo van zelfsprekend om zomaar op vakantie te gaan of een dagje weg. In Nederland worden diverse ontspanningsactiviteiten georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is de Dag van de Mantelzorg. Daarnaast zijn er een aantal organisatie die weekendjes weg of korte vakanties organiseren waarbij rekening wordt gehouden met de ziekte of beperking van de zorgvrager. Wanneer u als mantelzorger zelf even er tussenuit wilt kan opvang thuis worden verzorgd. Dit kan zowel voor structureel 1 of 2 uurtjes in de week maar ook voor langere vakanties.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: N. Boekhout - Mantelzorgmakelaar