zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Homeopathie >> Leersum
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

REIJDEN ARTS R L VD

Bennekomseweg 36
6717LM, EDE (GLD)
Telefoon: 0318-620490
meer info >>
14.3Km

UNLANDT PRAKTIJK VOOR KLASSIEK HOMEOPATHIE EN COACHING

Valkenkamp 37
3972ZA, DRIEBERGEN-RIJSENBURG
Telefoon: 0343-531345
meer info >>
14.4Km

KOLK HOMEOPATHIEPRAKTIJK JENNIE VAN DER

Kolkakkerweg 146
6706GS, WAGENINGEN
Telefoon: 06-40255032
meer info >>
14.5Km

CULEMNIA

Herenstraat 48
4101BV, CULEMBORG
Telefoon: 0345-616150
meer info >>
17.2Km

ATALANTA PRAKTIJK VOOR KLASSIEKE HOMEOPATHIE

Atalantaberm 9
3994WB, HOUTEN
Telefoon: 030-6372677
meer info >>
19.8Km


Homeopathie informatie

Inhoud

Homeopathie is een natuurgeneeskunde die acute en chronische klachten permanent kan genezen of verzachten, zonder risico op bijwerkingen.

Homeopathie is gebaseerd op het gelijksoortigheidprincipe 'Similia Similibus Curentuur'. Dit betekent, als een homeopathisch middel in heel kleine dosis symptomen kan opwekken bij een gezond persoon, dat datzelfde middel ook deze symptomen kan genezen bij een zieke persoon.

Homeopathie was al bekend in de oudheid (bij Hippocrates o.a.). Het werd opnieuw ontdekt en in een meer systematische wijze toegepast door Dr. Samuel Hahnemann (1755 - 1843), Duits arts en chemicus. Hahnemann merkte, voordat hij de Klassieke Homeopathie ontdekte, dat de relatief grote doses die hij gebruikte sterke bijwerkingen veroorzaakten. Daarom probeerde hij om de stoffen te verdunnen en te schudden (potentiëren). Tot zijn verbazing verdwenen de onaangename ziekteverschijnselen, maar nam het genezingsvermogen van de stoffen juist toe.

In de tijd van Hahnemann gebruikten artsen homeopathische middelen die ongeveer 30 maal verdund waren, ook wel een potentie van 30 genoemd. Tegenwoordig hebben Klassieke Homeopaten middelen met een potentie van 1000, 10000, 100000 tot hun beschikking. Deze hogere potenties werken langer, dieper en meer genezend, voor lichamelijke maar ook mentale klachten.

Homeopathie is al lang wetenschappelijk bewezen

Vroeger werd er gedacht dat homeopathische middelen niet konden werken omdat er na een aantal malen verdunnen geen molecuul van de oorspronkelijke substantie aanwezig was. Tegenwoordig is wetenschappelijk bewezen dat watermoleculen permanent veranderd worden door het verdunnen en schudden van de oorspronkelijke substantie, waardoor het middel nog actief kan worden in het lichaam. Verder is er ook, in de laatste 20 jaren, veel onderzoek gepubliceerd dat bewijst dat homeopathie werkt bij veel aandoeningen, zoals luchtwegaandoeningen, sinusitis, griep, middenoorontsteking, diarree, ADHD, duizeligheid, hersenletsel, postoperatieve aandoeningen, gynaecologische aandoeningen, fibromyalgie, chronisch vermoeidheid syndroom, borstkanker, en veel chronische aandoeningen. Kijk op deze websites voor meer informatie over wetenschappelijk bewijs van de werking van homeopathie bij verschillende aandoeningen :

  • European Council for Classical Homeopathy (ECCH) : www.homeopathy-ecch.org
  • Homeopathy research Institute : www.homeoinst.org
  • Journal of Alternative and Complementary Medicine : http://online.liebertpub.com/toc/acm/11/5

Homeopathie in Zwitserland in het basispakket

In opdracht van de Zwitserse overheid is uitgebreid en diepgaand onderzoek verricht naar de effectiviteit, bruikbaarheid, veiligheid en de kosten van homeopathie in de gezondheidszorg. Dit zogenaamde HTA-onderzoek (Health Technology Assesment) is uitgevoerd volgens de internationaal erkende wetenschappelijke standaard. In 2004 werd dit rapport in het Duits gepubliceerd. Eind december 2011 is een geüpdatet Engelse vertaling verschenen van dit rapport. In deze gereviseerde versie is ook het resultaat meegenomen van de evaluatie van het vernietigende artikel dat in 2005 in de Lancet was verschenen over homeopathie. Volgens de Zwitsers zijn een aantal zeer verantwoorde homeopathische studies buiten beschouwing gelaten door de schrijvers van het Lancet-artikel. Bovendien waren volgens hen de onderzoekscriteria zodanig geformuleerd dat ze de hypothese dat homeopathische geneesmiddelen niet werken, zouden ondersteunen.

De conclusie van Bornhöft en Matthiessen is dat er meer dan voldoende bewijs is voor de klinische effectiviteit van homeopathie en voor de veiligheid en kosteneffectiviteit er van.

Zwitserland is een vooruitstrevend land met betrekking tot de regelgeving rond aanvullende en natuurlijke (CAM) geneeswijzen. In een referendum hebben de Zwitsers met overgrote meerderheid aangegeven dat ze willen dat homeopathie onderdeel uitmaakt van het basispakket volksgezondheidszorg. Daardoor wordt al sinds 1998 de homeopathische behandeling vergoed. De conclusies uit dit belangwekkende rapport tonen aan dat het vertrouwen van de Zwitsers in homeopathie ook door wetenschappelijk onderzoek wordt ondersteund.

Hoe worden homeopathische geneesmiddelen bereid?

Homeopathische geneesmiddelen zijn gemaakt door potentiering van natuurlijke producten, dat wilt zeggen het proces van verdunnen en schudden. Het schudden is het belangrijkste in dit proces en zorgt ervoor dat watermoleculen permanent veranderd blijven, waardoor ze een invloed kunnen hebben op ons lichaam. Veel homeopathische geneesmiddelen worden bereid uit planten, dierlijk materiaal zoals veren of melk, of mineralen. Soms worden middelen voorgeschreven in de vorm van een verbinding van 2 elementen, bijvoorbeeld Natrium Muriaticum (zeezout).

Homeopathische behandeling

Tijdens een homeopathische consult staat niet de ziekte centraal maar uzelf als persoon.
Uw homeopaat zoekt een geneesmiddel dat het best past bij uw klachten, maar ook bij uw fysieke, emotionele en mentale constitutie (erfelijkheid, persoonlijkheid, enz.). Uw levenskracht wordt gestimuleerd, u voelt zich meer in balans en u heeft meer energie. Daarna kunnen de fysieke klachten herstellen of verminderen.

Bij acute klachten zoals zware griep, sinusitis, middeloorontsteking, infectie, hoest, sport blessure, na een val of een ongeluk, kunt u vaak snel geholpen worden met een passend middel. Later krijgt u nog een constitutionele behandeling in geval van terugkerende klachten of een verzwakt immuunsysteem, om ervoor te zorgen dat de klacht niet meer terug komt.

Bij chronische klachten is het meestal nodig om meerdere keren terug te komen, en meerdere (opeenvolgende) middelen in te nemen, voordat de klachten genezen zijn. Vaak ervaart men al een verzachting van de klachten na een of meerdere consulten.

Auteur : mevr. Ir Nathalie Parmentier MSc en Klassiek Homeopaat

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: mevr. Gerda Zaalberg Klassiek Homeopaat (NVKH-R.Hom®; MSc.Hom) en bestuurslid van de NVKH en door Alex Leupen, arts voor homeopathie en lid van de AVIG (Artsen Vereniging voor Integrale Geneeskunde, voorheen VHAN)