zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

THOMASHUIS INGENDAEL

Pasweg 4
6241CT, BUNDE
Telefoon: 043-3655959
meer info >>
6.0Km

STICHTING PERGAMIJN

Watersley 1
6132KA, SITTARD
Telefoon: 046-4594444
meer info >>
7.5Km

FEDERATIE GEHANDICAPTEN ORG LIMBURG FGL VAN

Mercator 1
6135KW, SITTARD
Telefoon: 046-4208151
meer info >>
7.8Km

PHILADELPHIA ZORG STICHTING LIMBURG

Brugstraat 157
6131AC, SITTARD
Telefoon: 046-4113020
meer info >>
7.9Km

DAELZICHT/KANTOOR SITTARD

Wilhelminastraat 11
6131KK, SITTARD
Telefoon: 046-4770608
meer info >>
8.0Km


Gehandicaptenzorg informatie

Gehandicaptenzorg (ook: zorg voor personen met een handicap of zorg voor mensen met een functiebeperking) is de overkoepelende term voor alle organisaties, diensten en instellingen binnen de gezondheidszorg die als missie de zorg-, hulp- en dienstverlening aan de genoemde doelgroep hebben.

Gehandicaptenzorg in Nederland

Gehandicaptenzorg in Nederland is een overkoepelende term voor alle organisaties, diensten en instellingen die te maken hebben met de zorg voor personen met een handicap in Nederland.

Wonen, werken en behandelen

Werken
Kinderen met een matige tot lichte verstandelijke beperking zullen vaak het speciale onderwijs, ZMLK of MLK volgen. Voor degenen voor wie dit niet mogelijk is zijn er Kinderdagverblijven (KDV?s). Voor mensen met een beperking die nog in staat zijn om een arbeidsprestatie te leveren, zal men proberen een baan in het bedrijfsleven of bij een sociale werkplaats te vinden. Voor degene voor wie dit niet mogelijk is, zijn er voorzieningen die Dagverblijf voor Ouderen (DVO), of (Dag-)Activiteitencentrum (DAC) worden genoemd.

Wonen
Voorheen werd de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking grotendeels verstrekt binnen grote instellingen, waarvan Lozenoord te Ermelo uit 1891 de oudste is. De laatste tientallen jaren zijn er echter steeds meer kleine voorzieningen zoals gezinsvervangende tehuizen ontstaan, terwijl de grote instellingen hun cliënten in toenemende mate eveneens in kleinschalige voorzieningen buiten het instellingsterrein, sociowoningen laten wonen. Deze deconcentratie gaat vaak gepaard met verdunning, gewone woningbouw voor mensen zonder handicap op het terrein van de instelling. De bedoeling van deze deconcentratie is enerzijds normalisatie, de cliënten zo gewoon mogelijk laten wonen. De hoop dat er tevens integratie van mensen met een verstandelijke beperking zal plaatsvinden, komt voor mensen met een wat ernstiger beperking helaas vaak niet uit. Tegenwoordig zien de meeste beleidsmakers in, dat voor sommige cliënten, bijvoorbeeld mensen met storend gedrag, een beschutte woonplek nodig is.

Behandelen
De behandeling van mensen met een verstandelijke beperking zal waar mogelijk door de zelfde huisarts, fysiotherapeut en dergelijke plaatsvinden als voor anderen beschikbaar is. Vaak is er echter ook de gespecialiseerde deskundigheid van orthopedagogen, psychologen en artsen nodig.