zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Dossier >> Tekenbeten en Lyme
Tekenbeten en Lyme

Inhoud

Teken zijn kleine parasieten die zich vastbijten in de huid van mens of dier. Een tekenbeet kan soms de ziekte van Lyme veroorzaken. Met simpele maatregelen kunt u dit proberen te voorkomen.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine beestjes die eruit zien als bruinzwarte spinnetjes. Ze zijn maximaal 3 millimeter groot. Het zijn kleine parasieten die zich vastbijten in de huid van mens of dier. Ze zuigen zich dan vol met bloed. Door het bloed zuigen zwelt de teek op tot een soort van bolletje. Een volgezogen teek kan soms wel een doorsnede van 1 centimeter hebben. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang op uw huid zit.

Waar komen teken voor?

Teken komen in het hele land voor. Ze leven in hoog gras en struiken. Van daaruit klimmen ze op de huid of kleren van de mensen die er lopen. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit blijkt dat teken vooral in duinen en bosgebieden voorkomen. In die gebieden zijn ook de meeste teken te vinden die besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, die bij de mens de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Wanneer komen teken voor?

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 8 tot 10 °C komt, kunnen ze actief worden. Soms zelfs al als het warmer is dan 5 °C. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

Het is verstandig om tijdens en na een wandeling door de natuur de huid en kleding te controleren op teken. Controleer vooral op plekken waar de huid dun en vochtig is, zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik.