zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

TIMMERMAN HUISARTSPRAKTIJK A J T

Stationsstraat 1
5151HA, DRUNEN
Telefoon: 0416-378111
meer info >>
2.5Km

HUISARTSENPRAKTIJK MAESSEN H W J/GESTHUIZEN F J/HOELEN J M

De Statie 4
5251DK, VLIJMEN
Telefoon: 073-5187500
meer info >>
3.0Km

HOOGCARSPEL A EN CLERCQ MEVR K DE

Grotestraat 324
5142CD, WAALWIJK
Telefoon: 0416-341841
meer info >>
6.3Km

KRAMER EN ONGERING HUISARTSENPRAKTIJK

Wilhelminastraat 26
5141HK, WAALWIJK
Telefoon: 0416-332780
meer info >>
6.6Km

KRUISKAMP HUISARTSENPRAKTIJK DE

Helftheuvelpassage 113
5224AC, DEN BOSCH
Telefoon: 073-6235599
meer info >>
6.9Km


Informatie over Stuitbeenpijn

Inhoud

Het staartbeen (stuitje) is het kleine botje aan het einde van de wervelkolom. Staartbeenpijn wordt ook wel coccygodynie genoemd. De stuit bestaat uit vier samengegroeide wervels. De onderkant van de stuit kan gevoeld worden boven de bilspleet.

Symptomen

Een pijnlijk stuitje ofwel pijnlijk staartbeen kan variëren van een onbehaaglijk gevoel tot een vlammende, onverdraaglijke pijn. De pijn wordt vaak verergerd door zitten of bij opstaan.

Oorzaak

Mogelijke oorzaken van een pijnlijk stuitbeen zijn:

  • Gebroken stuitje: een gebroken stuitje ofwel staartbeenfractuur ontstaat meestal na een harde valpartij.
  • Gekneusd stuitje: een kneuzing van het stuitje wordt meestal gekenmerkt door blauwe plekken en bloeduitstortingen. Een kneuzing ontstaat, net als een breuk, meestal door een harde val.
  • Ontstoken stuitje: een pijnlijk stuitje door irritatie of ontsteking van het botvlies, beenvlies (ofwel periost) rond je staartbeen.
  • Gezwel of bult nabij je stuitje: bijvoorbeeld een cyste, fistel, abces of gezwel. Meestal is dit aan de buitenkant te zien en te voelen.
  • Pijnlijk stuitje door gewrichtsklachten: een pijnlijk stuitje kan worden veroorzaakt door de gewrichten (spieren, pezen & banden) in je bekken/pelvis.

Behandeling

De behandeling bestaat uit pijnstillers en aanpassen van de zithouding. Soms geeft zitten op een ringband of te midden van kussens, waarbij het stuitje zweeft, pijnverlichting. Ook helpt manuele therapie of bekkenfysiotherapie soms.

Verder kan een arts een injectie met ontstekingsremmers geven bij het staartbeen. Bij ernstige klachten kan een anesthesioloog zorgen voor een zenuwblokkade van de zenuwwortel.

Of het verwijderen van het staartbeen met een operatie goed effect heeft, is nog onvoldoende onderzocht. Maar bij sommige mensen verlicht het de klachten.