zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Stress behandeling >> Nieuwendijk (nb)
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HANK HUISARTSPRAKTIJK EN APOTHEEK

Pastoor Lipsplantsoen 1
4273XX, HANK
Telefoon: 0162-402352
meer info >>
5.6Km

HUISARTSENPRAKTIJK DE DOKTERSHOED - PRAKTIJK RICHTER

Raadhuislaan 2/022
4251VS, WERKENDAM
Telefoon: 0183-508000
meer info >>
6.5Km

GRIFFIOEN J P

Lombardstraat 5
4201BH, GORINCHEM
Telefoon: 0183-632122
meer info >>
6.9Km

BRAKEL HUISARTSENPRAKTIJK J H VEERMAN HUISARTS

Wilhelminalaan 9
5306XA, BRAKEL
Telefoon: 0418-671250
meer info >>
10.0Km

HUISARTSPRAKTIJK HERWIJNEN

Zworrelstraat 81
4171AH, HERWIJNEN
Telefoon: 0418-581250
meer info >>
13.0Km


Informatie over Stress

Inhoud

Stress. Er wordt veel over gepraat en iedereen heeft er wel eens last van. De een kan er beter tegen dan de ander. Maar wat is het nu eigenlijk stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Van oorsprong is het een term uit de bouw: stress is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iets (of iemand) aan kan. Zelfs metaal krijgt haarscheurtjes als het te eenzijdig of constant wordt belast. Dat geldt dus ook voor mensen.

Oorzaak

Stress kan veel verschillende oorzaken hebben. Eén van de meest bekende oorzaken is druk. Helaas leven we in een maatschappij waar (tijds)druk een zeer grote rol speelt. We rennen letterlijk van hot naar her om onze vrienden, familie, sportmaatjes, leraren en werkgever tevreden te stellen. Overal verwachten mensen dat we optimaal presteren en dat begint al van kinds af aan. Je moet goede cijfers halen op school, populair zijn bij je vriendengroep, perfect werk afleveren voor je baas, beter (of de beste) worden in sport, de ideale (schoon)zoon of (schoon)dochter zijn en ga zo maar door. Door al dat presteren kan er flink wat druk op je lichaam en geest ontstaan.

Symptonen

Lichamelijk
Lichamelijke signalen hangen samen met de verhoogde lichamelijke activiteit bij stress. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, rugpijn of nekpijn, maar ook van hartkloppingen of spijsverteringstoornissen. Het afweersysteem kan door stress worden aangetast. Hierdoor word je ook vatbaarder voor verkoudheid en griep. Vermoeidheid, rusteloosheid en slaapproblemen zijn ook veel voorkomende stresssymptomen.

Psychisch
Gestreste mensen zijn vaak prikkelbaar of cynisch. Daarnaast kan stress ook gepaard gaan met gevoelens van machteloosheid, ongeluk of verveling. Ongezonde stress kan de stemming, de gemoedstoestand waarin iemand verkeert, sterk beïnvloeden. Mensen kunnen zich ook eenzaam voelen.

Gedrag
Bazig, snauwen, kritisch, maar ook overmatig gebruik van alcohol, drugs, sigaretten of eten. Ongezonde stress kan ook veranderingen in het gedrag van mensen veroorzaken. Deze veranderingen komen onder andere voort uit de lichamelijke en psychische symptomen van stress. Prikkelbaarheid kan leiden tot conflicten en lusteloosheid of somberheid kan juist terugtrekken uit sociale contacten tot gevolg hebben.

Denken
Tot slot hebben mensen met stress vaak moeite met helder nadenken. Een gebrek aan creativiteit, geheugenproblemen, concentratieproblemen, het komt allemaal voor. Ongezonde stress leidt vaak tot een negatief gedachtenpatroon: mensen kunnen hun gevoel voor humor kwijt raken.

Behandeling

Het sleutelwoord om stress te verminderen is ontspanning. Het is belangrijk dat je zelf erkent dat je gestresst bent en je de tijd neemt om er wat tegen te doen. Hoe eerder, hoe beter, want de herstelperiode duurt langer naarmate je langer gestresst bent. Hieronder staan een paar tips tegen stress:

  • Doe ontspanningsoefeningen. Meditatie of yoga zijn goede manieren om even helemaal tot rust te komen.
  • Praat er met iemand over of schrijf je problemen op. Praten lucht altijd op, maar opschrijven kan een net zo groot effect hebben.
  • Probeer je negatieve denkpatroon om te buigen in een positief denkpatroon. Niemand is perfect. Jij niet, maar een ander ook niet. Het is dan ook niet erg als dingen niet helemaal lukken.
  • Durf nee te zeggen. Zorg ervoor dat je niet teveel hooi op je vork neemt.
  • Leef gezond. Als je lichamelijk lekker in je vel zit, gaat het geestelijk vaak ook veel beter.

Naast dat je zelf dus veel kunt doen om stress te verminderen, zijn er veel cursussen en trainingen die je kunnen helpen met stress om te gaan. Bijna iedere GGZ geeft wel stresstrainingen waar je je rechtstreeks voor kunt inschrijven.

Medicatie
Een arts kan slaapmedicatie of kalmerende medicijnen geven tegen de slapeloosheid of onrust. Op die manier kan het lichaam zich beter herstellen. Deze medicijnen lossen echter niet de stress zelf op en zijn alleen als ondersteuning bedoeld.