zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

DINGJAN HUISARTS FYSIOTHERAPEUT R A

Marinus de Jongstraat 3
4904PK, OOSTERHOUT (NB)
Telefoon: 0162-454031

HAVERKAMP H A M & VEENMAN A F M

Werkmansbeemd 2
4907EW, OOSTERHOUT (NB)
Telefoon: 0162-457772

HUISARTSPRAKTIJK C H G JOOSEN

Bouwlingstraat 68
4902AK, OOSTERHOUT (NB)
Telefoon: 0162-453088

TEEFFELEN M VAN EN LUTKEN-VAN MIERLO P

Schapendries 203
4901HN, OOSTERHOUT (NB)
Telefoon: 0162-428382

ZIJDEN J A VD EN KLINKHAMER M C

Keiweg 167
4902PD, OOSTERHOUT (NB)
Telefoon: 0162-450222


Informatie over Scoliose

Inhoud

Bij een Scoliose is de wervelkolom (ruggengraat) zijdelings verkromd en om zijn as gedraaid.

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn verschillende soorten scoliose, zoals een idiopatische scoliose en een houdingsscoliose.

Bij een idiopatische scoliose gaat de zijdelingse verkromming samen met een draaiing van de wervels. Hierdoor komen de ribben aan 1 kant meer naar achteren. Een idiopatische scoliose is niet, of slechts gedeeltelijk, te corrigeren. De oorzaak van de idiopatische scoliose is niet bekend. Wel is het duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt.

Een houdingsscoliose is een verkromming door een groot beenlengteverschil of een voorkeurshouding, bijv. een zware tas over één schouder; hierdoor kan de rug aan één kant scheef gaan trekken. Een scoliose heeft de neiging om te verergeren tijdens de groei. Vroegtijdig ontdekken is daarom van groot belang. Op jonge leeftijd is de wervelkolom nog soepel en is correctie van de verkromming beter mogelijk dan op latere leeftijd.

Veelal gaat het bij scoliose om jonge mensen maar door osteoporose of orthopedische en neurologische aandoeningen kan het soms ook op latere leeftijd ontstaan.

Klachten

Niet iedereen met scoliose heeft klachten. Vooral kinderen hebben meestal geen pijnklachten. Dit wil niet zeggen dat een behandeling niet nodig is. Juist om (pijn)klachten in de toekomst te voorkomen moet er zo vroeg mogelijk met een behandeling begonnen worden.

De volgende klachten komen voor:

  • Een Scoliose kan pijn in de rug geven, met name wanneer je voorover buigt;
  • Scheefstand van het bekken;
  • Beenlengteverschil;
  • Hoofdpijn;
  • Uitstralende pijn naar de heupen en benen;
  • Vermoeidheid door verminderde longfunctie.

Hoe ontstaat scoliose

Er zijn veel oorzaken voor scoliose, zoals aangeboren wervelkolomafwijkingen (die al bij de geboorte aanwezig zijn, erfelijk zijn of veroorzaakt door de omgeving), genetische afwijkingen, neuromusculaire problemen en ongelijke beenlengte. Andere oorzaken van scoliose zijn cerebrale parese, spina bifida, spierdystrofie, spinale spieratrofie en tumoren. Van meer dan 80% van de scoliosegevallen is de oorzaak echter niet bekend.

Een scoliose die vanaf de geboorte aanwezig is, noemt men het een Congenitale Scoliose.

Meestal ontstaat de aandoening tijdens de groei, rond de pubertijd, dit wordt Idiopatische Scoliose genoemd.

Soms komt scoliose op latere leeftijd voor, door veroudering.

Behandeling

Hoe eerder een Scoliose ontdekt wordt, hoe beter het resultaat van een behandeling kan zijn. Het hoofddoel van een behandeling is er voor te zorgen dat je wervelkolom niet verder vergroeit. De behandeling van Scoliose wordt gedaan door therapie, gebruik van een brace of gipskorst of een operatie. Ernstige gevallen van Scoliose, dit betekent een hoek van 45 graden of meer, geven een indicatie voor een scoliose operatie. Bij een scoliose operatie wordt de rug (gedeeltelijk) vastgezet door een orthopedisch chirurg.

De behandeling van de Oefentherapeut Cesar of Mensendieck bestaat uit het actief
oefenen en uit het versterken van de spieren. Zo wordt de houding zo optimaal mogelijk met als doel de toename van de scoliose te beperken.