zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ELSEN HUISARTSENPRAKTIJK VD

Huijbergseweg 10
4631GE, HOOGERHEIDE
Telefoon: 0164-612414
meer info >>
0.9Km

MEDISCH CENTRUM DE POORT

Jan Borghoutsplein 1
4624BS, BERGEN OP ZOOM
Telefoon: 0164-213399
meer info >>
7.5Km

HUISARTSENPRAKTIJK VIJVERBERG

Vijverberg Zuid 18
4621AT, BERGEN OP ZOOM
Telefoon: 0164-252480
meer info >>
8.3Km

BEKKER R EN BEKKER-TEEKENS HUISARTSEN M G

Bloemendaal 601
4614CP, BERGEN OP ZOOM
Telefoon: 0164-251324
meer info >>
9.9Km

HUISARTSPRAKTIJK WYDOOGHE

Gasthuisstraat 13/A
4661JE, HALSTEREN
Telefoon: 0164-682500
meer info >>
12.9Km


Informatie over Prikkelbaarheid

Als u een tijdlang gespannen of nerveus bent, kunt u prikkelbaar worden. U merkt dat u weinig aankunt, snel boos wordt of moet huilen. Kortom, u bent lichtgeraakt. Dat komt doordat uw lichaam moe is van de inspanning die nervositeit en spanning kosten. Het geeft aan dat uw lichaam rust nodig heeft.

Vermoeidheid en/of prikkelbaarheid en/of lusteloosheid kunnen een groot aantal verschillende oorzaken hebben. Daarom is het verstandig bij dergelijke klachten een arts te bezoeken.

Zie ook: Nervositeit, Stress of Vermoeidheid.

De overgang

In de overgang, met name vanaf de menopauze als de eierstokken geen oestrogeen meer aanmaken, wordt deze rol van de bijnieren steeds belangrijker.
Maar de bijnieren hebben meer taken. Onder andere het aanmaken van adrenaline.
Nu het lichaam ontregeld is (= innerlijke stress) en de bijnieren zwaarder belast, kan het gebeuren dat de bijnieren overmatig adrenaline aanmaken.
Verschijnselen die hierbij kunnen voorkomen zijn:

  • Nerveus zijn
  • Geen rust vinden
  • Opgejaagd voelen
  • Snel geïrriteerd
  • Woede-uitbarstingen
  • Jezelf niet meer herkennen
  • Gevoel jezelf kwijt te zijn
  • Met rust gelaten willen worden

Zie ook: Overgang.

Wat kunt u zelf doen?

Tips bij prikkelbaarheid zijn:

  • Allereerst: ken uzelf. Leer op welke manier uw lichaam aan geeft dat u last van spanning heeft. Zo leert u op tijd in te grijpen en de spanning niet te hoog op te laten lopen.
  • Als u merkt dat u nerveus of gespannen bent, vraag u dan af waarom dat zo is. Immers, als u de oorzaak kent, is spanning soms al beter hanteerbaar. En door de oorzaak te achterhalen kunt u wellicht iets tegen de spanning doen. Gevoelens van prikkelbaarheid en gespannenheid kunnen een signaal zijn dat u niet tevreden bent met bepaalde zaken in uw leven. Het is belangrijk naar dit gevoel te luisteren. En er naar te handelen. Zo voorkomt u dat het erger wordt.
  • Maak een lijstje met ontspannende activiteiten. Zodra u zich nerveus of gespannen voelt, hoeft u niet lang na te denken, maar kiest u een activiteit van dat lijstje om zich wat beter te voelen. Wat denkt u van een stevige wandeling of een afspraak met vrienden?
  • Soms zit er niets anders op dan het gevoel uit te zitten. Bijvoorbeeld als u wacht op de uitslag van een medisch onderzoek dat grote gevolgen voor u kan hebben. U kunt afleiding zoeken (zie vorige punt), maar als dat niet lukt, kan het verstandig zijn gewoon te accepteren dat u zich tijdelijk gespannen en nerveus voelt.
  • Ook kunt u ontspanningsoefeningen doen. Goede oefeningen vindt u in boeken, op het internet of op cd's en dvd's. Ziet u op tegen zweverigheid? Helemaal niet nodig. Er zijn veel soorten ontspanningsoefeningen en u kunt iets kiezen wat bij u past.
  • Ademhalingsoefeningen werken ontspannend. Ze maken dat u zich minder nerveus voelt. En als gevolg daarvan zal uw prikkelbaarheid afnemen.