zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

KROON HUISARTS J DE

Dorpsstraat 25
9591AR, ONSTWEDDE
Telefoon: 0599-331229
meer info >>
7.1Km

HUISARTS AN ELTING-WARTAN

Vissersdijk 19
9671EG, WINSCHOTEN
Telefoon: 0597-412261
meer info >>
7.4Km

HUISARTSPRAKTIJK WILDERVANK

Nijveenlaan 25
9648BE, WILDERVANK
Telefoon: 0598-654646
meer info >>
7.7Km

BEUKEMA HUISARTSENPRAKTIJK

Lilienthalplein 8
9501XP, STADSKANAAL
Telefoon: 0599-820333
meer info >>
10.5Km

HUISARTSENPRAKTIJK DE VENEN

De Venen 5
9501WL, STADSKANAAL
Telefoon: 0599-697840
meer info >>
11.4Km


Informatie over Loopoor

Inhoud

Bij een loopoor komt er vocht uit het oor naar buiten. Vaak gaat er een verkoudheid aan vooraf. Vaak komt een loopoor voor bij kinderen, maar ook bestaat de kans dat baby's en volwassenen een loopoor kunnen krijgen.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken voor een loopoor. Enige voorbeelden:

  • Middenoorontsteking: Dit is de grootste veroorzaker voor een loopoor. Vocht hoopt zich op in je oor, met als gevolg een ontsteking. Vaak door een drukverhoging kan er een gaatje in het trommelvlies ontstaan. Hierdoor ontstaat een loopoor, wat gepaard gaat met hevige oorpijn.
  • Gehoorgangsontsteking: Het gehoorgang loopt van oorschelp tot trommelvlies. Dit word beschermd door je oorsmeer. Wanneer het gehoorgang geïrriteerd wordt, kan het gaan ontsteken. (Vaak door oorpeuteren, wattenstaafjes, eczeem of een bacterie/schimmelinfecite)
  • Hoofdletsel. Wanneer je schedelbasis of slaapbeen is gebroken, kan er een scheur in je trommelvlies of in de hersenvliezen zijn ontstaan. Hierdoor kan er hersenvocht uit je oor lopen, waardoor je een loopoor krijgt. Chronische neus- of keelontsteking.
  • Na het plaatsen van buisjes kan er een loopoor ontstaan.
  • Vaak begint het met een gewone verkoudheid. Er ontstaat dan vocht in het middenoor. Normaal gesproken gaat het vocht door de buis van Eustachius afgevoerd naar de neus-keelholte. Door de verkoudheid kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Het vocht zit daardoor gevangen in het middenoor. In het vocht zitten het verkoudheidsvirus en soms ook bacteriën. De druk in het middenoor stijgt. Het trommelvlies gaat bol staan en dat doet pijn. Dit is een middenoorontsteking. Door de druk kan er een gaatje in het trommelvlies komen. Het ontstekingsvocht loopt naar buiten, de druk neemt af en de pijn verdwijnt. Er kan wat bloed meelopen; dat kan meestal geen kwaad.

Symptomen

Symptomen van een loopoor:

  • Vocht uit de oren. Dit kan helder zijn, maar ook pus of bloederig vocht.
  • Tijdelijke gehoorachteruitgang.
  • Oorpijn.
  • Verkoudheid of luchtweginfectie. (infectie aan de neusbijholten, keel, amandelen of strottenhoofd).
  • Jeuk in de gehoorgang.

Behandeling

Omdat een loopoor meestal vanzelf geneest, is zelden een behandeling met medicijnen nodig. Meestal is het oor binnen twee weken weer droog (als je trommelvlies beschadigd is, groeit het gaatje meestal binnen een maand weer dicht). Is dit niet het geval, dan kun je oordruppels (Otosporin) krijgen om van je loopoor af te komen. 24 uur nadat het oor droog is geworden, kunt u stoppen met druppelen. Mocht het oor na zeven tot tien dagen druppelen nog niet droog zijn, komt u dan voor vervroegde controle op onze polikliniek. Ook antibiotica kan helpen om van je loopoor af te komen. In ernstige gevallen kan het oorvocht operatief weggehaald worden.