zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VRIJE GANG HUISARTSENPRAKTIJK DE

De Vrije Gang 2/A
9781NS, BEDUM
Telefoon: 050-3012276
meer info >>
6.2Km

WARFFUM HUISARTSENPRAKTIJK

Oosterstraat 12
9989AD, WARFFUM
Telefoon: 0595-422490
meer info >>
7.4Km

MUURLING H H

Grachtstraat 8
9991BA, MIDDELSTUM
Telefoon: 0595-551519
meer info >>
8.0Km

HUISARTSEN BEIJUM

Emingaheerd 10
9736GA, GRONINGEN
Telefoon: 050-5415200
meer info >>
10.2Km

POST J

Rietveldlaan 34
9731MH, GRONINGEN
Telefoon: 050-5417115
meer info >>
10.5Km


Informatie over Longemfyseem

Inhoud

Longemfyseem of emfyseem is een ziekte waarbij er steeds meer longblaasjes kapot gaan. De wanden van de longblaasjes raken zo ernstig beschadigd, dat ze niet meer normaal kunnen werken. De longblaasjes spelen een grote rol bij de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons 'uitlaatgas'.

Bij een ernstige vorm van longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid en verdrukken zo het gezonde longweefsel. Longblaasjes die zijn vergaan, kunnen zichzelf niet meer herstellen. Longblaasjes zijn van levensbelang, zonder hen kan er geen zuurstof worden opgenomen.

Roken is de belangrijkste oorzaak van emfyseem, maar ook een slecht behandelde astma kan uiteindelijk tot longemfyseem leiden. Ook kunnen bepaalde beroepen van invloed zijn bij het ontstaan van Longemfyseem, zoals glasblazer, trompetspeler en kapper (door het werken met haarproducten).

Oorzaak

Longemfyseem komt het meest voor bij mensen die in aanraking komen met sigarettenrook, roken (passief of actief) is in 80 tot 90% van de gevallen de oorzaak van longemfyseem. De chemische stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. Blijft u roken ondanks uw longemfyseem, dan zal dit het ziekteverloop verslechteren. Soms zijn ook chemische dampen de aanleiding voor de ziekte. Meestal gebeurt dat door bepaald werk, zoals in de bouw (verf, asbest). We spreken dan van beroeps-COPD. In enkele gevallen is de chronische longziekte alpha-1 de oorzaak van longemfyseem. Longemfyseem is helaas niet te genezen.

Erfelijke longemfyseem
Alpha-1 (Alpha1-antitrypsine deficiëntie) is een aangeboren aandoening. Wanneer je deze aandoening hebt, heb je vanaf je geboorte een tekort aan het eiwit Alpha1-antitrypsine. De functie van dit eiwit is het beschermen van je longen. Zonder dit eiwit kunnen je longen dus gemakkelijker beschadigen.

Er wordt geschat dat er in Nederland tussen de 5000 en 10.000 mensen zijn die een erfelijke aanleg voor Alpha1 hebben. Onbekend is bij hoeveel mensen ook daadwerkelijk longemfyseem optreedt. Symptomen van deze erfelijke vorm van longemfyseem openbaren zich meestal voor het 45ste levensjaar.

Symptomen

De hoeveelheid klachten bij longemfyseem verschilt van dag tot dag. Veel patiënten hebben vooral avond en ochtend klachten.Wanneer je longemfyseem hebt, heb je te maken met de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Piepende ademhaling
  • Hoesten
  • Benauwdheid

Behandeling

Longemfyseem is onomkeerbaar en neigt tot verergering, zeker als de patiënt niet stopt met roken. Genezing is niet mogelijk. Stoppen met roken is een eerste vereiste. Stoppen met roken voorkomt dat de longen steeds verder achteruit gaan. De longblaasjes die kapot zijn kunnen niet meer herstellen. En daarom kan de longfunctie niet meer verbeteren. De behandeling van longemfyseem richt zich daarom alleen op de verschijnselen van de ziekte.

Medicatie
Medicijnen tegen de klachten bij longemfyseem zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Deze krijg je in de vorm van medicijnen of 'inhalers'. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes in de luchtwegen verslappen waardoor je meer lucht krijgt en minder kortademig bent.

Ontstekingsremmers beschermen de luchtwegen tegen ontstekingen. Bij een acute infectie hebt word je behandeld met antibiotica. Soms wordt hierbij ook extra zuurstof toegediend om de zuurstofopname te verbeteren.