zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ASSEN OOST GEZONDHEIDSCENTRUM

Brunelstraat 2/A
9404KD, ASSEN
Telefoon: 0592-315456
meer info >>
6.5Km

CENTRALE HUISARTSENDIENST DRENTHE

Oostersingel 23
9401JZ, ASSEN
Telefoon: 0592-391900
meer info >>
7.4Km

WILLEMSEN HUISARTS S E

Zuidersingel 12
9401KB, ASSEN
Telefoon: 0592-314489
meer info >>
7.4Km

GEZONDHEIDSPLEIN MARTURIA


9402EP, ASSEN
Telefoon: 0592-398210
meer info >>
8.5Km

TABAK P G EN NIJDAM D J

Thorbeckelaan 199
9402DA, ASSEN
Telefoon: 0592-398839
meer info >>
8.5Km


Informatie over Leverkanker

Inhoud

Kanker in de lever komt vrij vaak voor. Meestal is dit het gevolg van uitzaaiingen van kanker op een andere plek in het lichaam zoals de dikke darm, maag of alvleesklier. Deze uitzaaiingen worden levermetastasen genoemd. Als de kanker in de lever zelf ontstaat wordt het primaire leverkanker genoemd. Dit komt vooral voor bij mensen met een onderliggende leverziekte zoals levercirrose. Zie ook levercirrose.

Soorten leverkanker

Primaire leverkanker
Primaire leverkanker is kanker die in de lever ontstaat. Er zijn verschillende vormen van primaire leverkanker. De meest voorkomende vorm is het zogenaamde hepatocellulair carcinoom (HCC). Dat is een tumor die ontstaat uit de meest voorkomende levercellen: hepatocyten.

Secundaire leverkanker
Secundaire leverkanker ontstaat door uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam. Kankercellen raken los van een tumor die op een andere plek in het lichaam aanwezig is. Deze losgeraakte kankercellen kunnen via het bloed of de lymfevloeistof naar een andere plek in het lichaam worden vervoerd. De lever is zeer goed doorbloed. Kankercellen kunnen dus eenvoudig de lever bereiken. De kankercellen van de tumor groeien dan hier weer verder uit tot nieuwe gezwellen (uitzaaiingen).

Oorzaak

Primaire leverkanker kan veroorzaakt worden door chronisch alcoholmisbruik en hepatitis B en C. Secundaire leverkanker wordt veroorzaakt door uitzaaiingen van kankers ergens anders in het lichaam. Leverkanker kan ook veroorzaakt worden door bepaalde schimmels die op pinda's en noten voorkomt.

Symptomen

Over het algemeen hebben mensen met leverkanker weinig klachten. Zodra de tumor groter wordt kan iemand meer klachten gaan krijgen. Symptomen van leverkanker kunnen soms pas erg laat optreden. De volgende verschijnselen zijn kenmerkend voor leverkanker:

  • Buikpijn: met name rechtsboven in de buik.
  • Vol gevoel.
  • Slechte of verminderde eetlust.
  • Algehele vermoeidheid.
  • Algeheel ziek gevoel.
  • Vermagering of gewichtsverlies.
  • Braken en overgeven.
  • Gele verkleuring van de huid.
  • Opgezwollen buik als gevolg van een vochtophoping in de buikholte.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een echografie, CT-scan of MRI. Als het vermoeden bestaat dat het om leverkanker gaat, kan nog een biopsie worden gedaan. Hierbij wordt een stukje weefsel afgenomen en microscopisch onderzocht. Als de diagnose leverkanker wordt gesteld, is de ziekte meestal al langere tijd aanwezig, doordat in het begin maar weinig klachten aanwezig zijn. Als de diagnose dan eenmaal wordt gesteld is genezing vaak niet meer mogelijk. Er kunnen wel levensverlengende en pijnstillende behandelingen plaatsvinden.

Behandeling

  • Operatieve verwijdering: Als het kankergezwel in de lever nog klein is, kan het soms in zijn geheel operatief verwijderd worden. Vaak is het echter al te laat om het gezwel operatief weg te nemen.
  • Chemotherapie en bestraling: Chemotherapie en bestraling kunnen levertumoren tijdelijk kleiner worden, helaas werkt het meestal niet levensverlengend.
  • Leverperfusie: Tijdens een operatieve ingreep wordt de lever los geprepareerd en wordt vervolgens gespoeld met hoge doses kankerremmende medicijnen.
  • Embolisatie:Het bloedvat wat het gezwel voorziet van bloed kan door het aanbrengen van plastic bolletjes in het vat worden afgesloten. De groei van de tumor wordt hierdoor gestopt.
  • Lasertherapie: Kankercellen worden met een laser vernietigd.
  • Cryochirurgie: Via de buikwand wordt een vriesstaafje aangebracht in de tumor. Door de temperatuur flink te verlagen worden kankercellen vernietigd.
  • Radiofrequente thermoablatie :Via een naald wordt een staafje in de lever gebracht, wat tot ongeveer 80 graden Celsius verhit wordt. Levercellen worden hierdoor vernietigd.