zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

S SCHELLEKENS M CRAMER

Ruiterstallen 22
4651ER, STEENBERGEN (NB)
Telefoon: 0167-563300
meer info >>
5.0Km

BREUGELMANS SIEDERS STAM HUISARTSENPRAKTIJK MOLENWEG

Molenweg 60
4651CM, STEENBERGEN (NB)
Telefoon: 0167-563060
meer info >>
5.3Km

HUISARTSENPRAKTIJK OUDE TONGE

West Achterweg 10
3255AZ, OUDE-TONGE
Telefoon: 0187-641033
meer info >>
9.1Km

HUISARTSENPRAKTIJK VLIETHOF

Vliethof 10
4691HA, THOLEN
Telefoon: 0166-602350
meer info >>
9.6Km

HUISARTSPRAKTIJK WYDOOGHE

Gasthuisstraat 13/A
4661JE, HALSTEREN
Telefoon: 0164-682500
meer info >>
9.7Km


Informatie over Leukoplakie

Inhoud

Leukoplakie is een witte slijmvliesverandering in de mond die niet afschraapbaar is en die ook na het wegnemen van de oorzaak blijft zitten. Bij ongeveer 5 procent van de leukoplakieën gaat de slijmvliesverandering over in kwaadaardige afwijking, zoals een plaveiselcelcarcinoom. Dit gebeurt meestal binnen een periode van 5 jaar.

Symptomen

Kenmerkend zijn witte slijmvliesverandering op bijvoorbeeld de tongranden of de mondbodem. Soms komt het op meerdere plekken tegelijk voor. In het algemeen geeft leukoplakie geen klachten, maar soms kan het een branderig gevoel geven.

Verschijningsvorm

Leukoplakie kan twee verschijningsvormen hebben:

  • homogeen: vlak, egaal wit;
  • niet-homogeen: niet vlak of deels witte, deels rode afwijking.

Wanneer er een rode component in het spel is, wordt het wel erytroleukoplakie genoemd. De kans op een kwaadaardige afwijking is groter bij niet-homogene leukoplakie.

Oorzaak

Als oorzaak van leukoplakie gelden vooral rook- en alcoholgewoonten. Soms wordt er echter geen aanwijsbare oorzaak gevonden.

Voorkomen

Leukoplakie komt het meest voor boven het veertigste levensjaar. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen (2:1). Vermoedelijk heeft 1 procent van de bevolking een leukoplastische aandoening, maar hier is nog maar weinig onderzoek naar verricht.

Therapie

Men begint met het wegnemen van de vermoedelijke oorzaak van de leukoplakie, bijvoorbeeld roken. In sommige gevallen verdwijnen de witte veranderingen van het slijmvlies na het stoppen met roken en komt de diagnose leukoplakie te vervallen.

Afhankelijk van het klinisch aspect, het histologisch beeld en de lokalisatie kan er bij een blijvende leukoplakie worden gekozen voor regelmatige controle of behandeling. Dit hangt mede af van de leeftijd of gezondheidstoestand van de patiënt.

Kleine leukoplakieën (tot ongeveer 2cm) kunnen het beste worden geëxcideerd (uitgesneden). Grote leukoplakieën kunnen behandeld worden met een CO2-laserverdamping of CO2-laserexcisie, als alternatief voor normale chirurgie. Ten allen tijde moet het weggenomen weefsel worden onderzocht.

 
Leukoplakie behandeling
Leukoplakie behandeling op de kaart
Huisarts specialismen
Google leads