zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

DIJKEMA & GROENEVELD & SWIER HUISARTSEN

Westerdam 31
8891GL, MIDSLAND
Telefoon: 0562-448703
meer info >>
0.2Km

GEMERT F A VAN

Noorderhaven 57/A
8861AK, HARLINGEN
Telefoon: 0517-412544
meer info >>
24.7Km

TREUB HUISARTSENPRAKTIJK M J

Achlumerdijk 2/B
8862AJ, HARLINGEN
Telefoon: 0517-415359
meer info >>
26.4Km

BRUIN EN ZWAGER HUISARTSENPRAKTIJK DE

Waagstraat 19
8801LG, FRANEKER
Telefoon: 0517-392025
meer info >>
27.8Km


Informatie over Koortslip

Inhoud

Een koortslip is een infectie van de lippen of de huid erom heen met het herpes virus. In eerste instantie ontstaat een een plekje dat brandt, jeukt of pijn doet. Dit plekje gaat opzwellen en er rood uit zien. Enkele dagen daarna ontstaat een blaar gevuld met vocht ontstaat. In dit vocht bevindt zich het virus.
Soms vormen meerdere kleine blaasjes samen een grotere blaas. De huid erom heen ziet er rood uit. Na twee dagen drogen de blaasjes in en ontstaan er korstjes die na een week helemaal verdwenen zijn.

Baby's kunnen ernstig ziek worden van het Herpes simplexvirus. Knuffel of kus daarom nooit een baby als je een koortslip hebt.

Symptomen

Op een moment van verminderde weeerstand wordt het virus actief. Het verspreidt zich via de zenuwuiteinden naar de huid rond de lippen.
Symptomen zijn:

  • Prikkeling, branderig gevoel en jeuk rond of op je lip.
  • Roodheid en zwelling.
  • Blaasjes met vocht.
  • Blaasjes gaan open en drogen in.
  • Korstjes.
  • Wondjes zijn na één tot twee weken genezen.

Oorzaak

Zonder dat je het merkt, kun je besmet zijn met het Herpes simplexvirus. Het virus kan bij schraal weer, streng vriesweer, felle zon en een verminderde weerstand van het lichaam actief worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij koorts, vandaar de naam 'koortslip'.

Het virus is besmettelijk bij direct contact. Was daarom altijd direct de handen na aanraking van de koortslip. Pas op met het op de mond kussen van iemand met een koortslip en vermijd oraal seksueel contact. Om verdere besmetting te voorkomen is het raadzaam niet aan de wondjes te krabben.

Behandeling

Een koortslip is over het algemeen niet gevaarlijk en veroorzaakt zelden permanente schade aan de huid. De reguliere manier van behandelen is om tijdens een uitbraak een anti virale zalf te gebruiken.

Soms worden ook tabletten voorgeschreven om de tijdsduur van een uitbraak te verkorten. Heel belangrijk is om in een vroeg stadium een anti viraal middel te gebruiken. Je kunt een opkomende koortslip herkennen aan een tinteling in je lippen.