zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

GRIFFIOEN J P

Lombardstraat 5
4201BH, GORINCHEM
Telefoon: 0183-632122
meer info >>
2.6Km

HUISARTSENPOST GORINCHEM EN OMGEVING

Banneweg 57
4204AA, GORINCHEM
Telefoon: 0183-646410
meer info >>
4.0Km

BRAKEL HUISARTSENPRAKTIJK J H VEERMAN HUISARTS

Wilhelminalaan 9
5306XA, BRAKEL
Telefoon: 0418-671250
meer info >>
5.1Km

HUISARTSPRAKTIJK VAN GOOL

Gasthuisstraat 28
4161CC, HEUKELUM
Telefoon: 0345-612450
meer info >>
6.1Km

HUISARTSPRAKTIJK HERWIJNEN

Zworrelstraat 81
4171AH, HERWIJNEN
Telefoon: 0418-581250
meer info >>
7.7Km


Informatie over Kalknagels

Inhoud

Kalknagels komen voor bij ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking en zijn in principe vrij onschuldig. Ze worden veroorzaakt door schimmels die de nagel of huid binnendringen. Hierdoor ontstaat een (schimmel)infectie wat verklaart waarom we een kalknagel ook wel een schimmelnagel noemen. Een kalknagel behandelen is meestal niet noodzakelijk, maar door het uiterlijk van de aandoening vaak wel gewenst.

Oorzaak

Schimmels komen bij iedereen voor en worden snel overgedragen. Dit gebeurt tussen mensen, maar ook tussen mens en dier en mens en omgeving. De schimmels die kalknagels veroorzaken behoren in verreweg de meeste gevallen tot een schimmel uit de groep dermatophyten. Deze schimmels zijn voornamelijk aanwezig in vochtige ruimtes als sauna, zwembad, sportschool en douche. Er ontstaat natuurlijk niet altijd een infectie wanneer men in aanraking komt met deze schimmels. Wel zijn een aantal voorbeelden te geven waarbij men meer risico loopt op een infectie:

  • Bij een verlaagde weerstand: bijvoorbeeld door ouderdom of ziekte.
  • Bij beschadigde nagels: door bijvoorbeeld sporten of het dragen van te strakke schoenen.
  • Bij suikerziekte en AIDS.
  • Tijdens en na het ondergaan van een chemokuur

Symptomen

De schimmel die een kalknagel veroorzaakt, nestelt zich onder de huid en verstoort de normale groei van de nagel door het nagelbed. Een infectie van een schimmel die een kalknagel veroorzaakt, start met een klein wit/gelig puntje aan de voorkant, of zijkant van de nagel. Wanneer het gehele nagelbed is geïnfecteerd, wordt een geelbruin gekleurde nagel met een korrelige/brokkelige structuur geproduceerd door het nagelbed.

Vaak herkent de huisarts een kalknagel direct. Soms kan de huisarts twijfelen tussen een kalknagel en psoriasisnagel. Een psoriasisnagel lijkt erg op een kalknagel. Wanneer deze twijfel bestaat, zal de huisarts de nagel op kweek zetten en wat weefsel afnemen voor microscopisch onderzoek.

Diagnose

We onderkennen vier stadia, waarbij een infectie meestal begint bij de grote teen.

  • De nagel wordt geelwit
  • De nagel wordt geelbruin
  • De nagel verbrokkeld
  • De nagel laat geheel of gedeeltelijk los

Een kalknagel is niet gevaarlijk maar je kunt er behoorlijk last van hebben. Daarnaast vinden mensen het vaak onprettig en gênant om in openbare ruimtes als zwembaden en sportscholen met lelijke nagels rond te lopen.

Behandeling

Een kalknagel behandelen kan in principe op twee manieren: uitwendig en inwendig.
De eerste is een lokale kalknagel behandeling, waarbij de schimmel op een uitwendige wijze wordt bestreden. Bijvoorbeeld door de kalknagels te behandelen met producten als kalknagelolie of andere middelen tegen kalknagels die bij de drogist te koop zijn. Deze methode wordt alleen aangeraden bij beginnende en matige schimmelinfecties.

De tweede manier om kalknagels te behandelen is door het slikken van medicijnen of antischimmel tabletten. Er moet rekening worden gehouden met een langdurige behandeling die meerdere maanden beslaat. De medicijnen geven kans op bepaalde bijwerkingen. Het verkrijgen van deze medicijnen is uitsluitend mogelijk op advies van de huisarts en wordt overwogen bij ernstige gevallen.

Wat u zelf kunt doen om kalknagels te voorkomen.
Houd de huid van de voet in goede conditie:

  • Zo weinig mogelijk zeepgebruik.
  • De voeten goed afdrogen na douchen en zwemmen.
  • Goed passende schoenen die zo veel mogelijk ventileren.
  • Draag elke dag schone sokken.
  • Draag slippers in vochtige ruimtes waar ook andere personen komen zoals het zwembad en de sauna.