zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HUISARTENPRAKTIJK STIENSTRA EN VAN VEEN

Dr. Damstraat 38
8262GE, KAMPEN
Telefoon: 038-3314108
meer info >>
0.4Km

HUISARTSENPRAKTIJK BERENT AVERCAMP

Vloeddijk 40
8261GC, KAMPEN
Telefoon: 038-3330909
meer info >>
0.9Km

HERK HUISARTS DR E VAN

Sangerslaan 16
8271CS, IJSSELMUIDEN
Telefoon: 038-3869549
meer info >>
2.1Km

OOST R G EN OOST-OZINGA M D HUISARTSEN

Stationsweg 5
8096AV, OLDEBROEK
Telefoon: 0525-631237
meer info >>
12.3Km

FENIX HUISARTSENPRAKTIJK JANSEN LEMMENS SEGERS DE

Lijnbaan 12/D
8011AR, ZWOLLE
Telefoon: 038-4219922
meer info >>
12.9Km


Informatie over Hyperventilatie

Inhoud

Hyperventilatie wil zeggen dat te snel of te diep wordt geademd. Hyperventilatie betekent letterlijk te veel (hyper) ademen (ventilatie).

Hyperventilatie is niet gevaarlijk en iedereen kan er last van krijgen. Sommige mensen hebben slechts één keer een hyperventilatie aanval terwijl anderen er dagelijks mee in de weer zijn.

Oorzaak

De oorzaken van hyperventilatie kunnen worden gevonden in het verkeerd ademen. Stress, inspanning en psychische druk zijn de meest voorkomende oorzaken van hyperventilatie. Daarnaast kan hyperventilatie ook ontstaan door vergiftiging en het verblijven op grotere hoogten.

Symptomen

Wanneer een mens ademhaalt krijgt deze zuurstof binnen. Dit zuurstof gebruiken wij als een van onze grondstoffen om te kunnen leven en om diverse processen in het menselijk lichaam op gang te houden. Als een mens uitademt wordt het door het lichaam verwerkte zuurstof in de vorm van koolzuur afgevoerd.

Bij hyperventilatie gaan mensen sneller en dieper ademhalen. Hierdoor wordt te veel zuurstof opgenomen in het bloed en wordt te weinig koolzuur afgevoerd. Dit verstoord de processen in het lichaam waardoor afwijkingen optreden zoals benauwdheid, druk op de borst, duizeligheid, transpireren of tintelingen in het lichaam zijn.
Vaak beschouwen mensen hyperventilatie als beangstigend waardoor de aanval langer duurt. Het gevoeld dat ontstaat valt te omschrijven als stikken, extreme duizeligheid, hartaanval of diverse krampen in het lichaam.

Behandeling

Om hyperventilatie te voorkomen is het van belang dat de oorzaak wordt gevonden. Hierbij is het verstandig om de situatie waarin iemand last krijgt van hyperventilatie te analyseren. Ook is het verstandig om de verschijnselen van hyperventilatie te herkennen om zo in een vroeg stadium in te grijpen. Het kan dus helpen om na een hyperventilatie aanval alle symptomen en situaties waarin je verkeerd op te schrijven. Hierdoor krijg je een goed beeld wat het is en wanneer je er last van hebt. Er zijn geen medicijnen tegen hyperventilatie.

Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefening kunnen van helpen om hyperventilatie te verminderen of te voorkomen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om buikademhaling toe te passen waarbij de borstkas niet mee beweegt. Tijdens een dergelijke oefening kan de adem steeds twee seconden ingehouden worden om vervolgens weer uit te ademen. Deze techniek is ook tijdens hyperventilatie goed te hanteren. Hierdoor blijft de verhouding tussen koolzuur en zuurstof in het lichaam op een goed niveau en zal de aanval sneller afnemen.

Probeer rustig te blijven
Raak tijdens een aanval niet in paniek. Omdat de gevoelens die optreden erg heftig kunnen zijn, kan dit moeilijk zijn. Probeer te bedenken dat het tijdelijk is en dat je niet stikt. Met de oefening hierboven beschreven zal de aanval snel afnemen en zult u zien dat u de hyperventilatie de baas kan zijn. Hoe vaker u dit doet hoe minder heftig de aanval zal zijn.

Plastic zakje
Het zal niet makkelijk zijn om rustig te blijven tijdens hyperventilatie. Het lichaam geeft namelijk allemaal ernstige signalen af waarbij paniek een logisch gevolg is. Daarom gebruiken veel mensen een (plastic) zakje tijdens een aanval. Door tijdens hyperventilatie een plastic zakje voor de mond en neus te houden stijgt het koolzuur in het bloed en zullen de symptomen afnemen. Dit kan erg benauwend werken maar besef dat je al te veel zuurstof in het bloed hebt en dat je niet zal stikken.

Hyperventilatie & arts raadplegen
Wanneer je voor het eerst te maken krijgt met een hyperventilatie aanval, valt het altijd aan te bevelen om een arts te raadplegen. Een arts kan meer inzicht geven en eventuele behandelingsplannen met bespreken.