zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

RUSKENBORG HUISARTSENPRAKTIJK

Johan Dijkstralaan 3
9744DA, GRONINGEN
Telefoon: 050-3176510
meer info >>
6.3Km

HUISARTSENPRAKTIJK VD HOEK EN TIRTOTAROENO

Goudlaan 289
9743CH, GRONINGEN
Telefoon: 050-5774000
meer info >>
7.7Km

HUISARTSPRAKTIJK ANDEWEG

Zonnelaan 28
9742BL, GRONINGEN
Telefoon: 050-5733101
meer info >>
8.4Km

BERG D J VD

Rietdekker 15
9301BC, RODEN
Telefoon: 050-5015976
meer info >>
8.5Km

BRUINSMA EN WITTEMAN HUISARTSENPRAKTIJK

Westerbaan 4
9301AW, RODEN
Telefoon: 050-5019191
meer info >>
8.7Km


Informatie over Hik

Inhoud

De hik, of singultus, zijn snelle inademingen die plotseling worden afgebroken door sluiting van de stemspleet. Hierdoor ontstaat het kenmerkende hikgeluid. Bij de hik trekt het middenrif (een spier tussen buik en longen) onwillekeurig samen. Meestal duurt de hik enkele minuten.

Oorzaak

Kortdurende hik kan veroorzaakt worden door:

  • Eten: met name van gekruid voedsel.
  • Roken.
  • Drinken van alcohol.
  • Plotselinge temperatuursverandering in de omgeving.
  • Opwinding.

De hik kan voorkomen bij bepaalde aandoeningen of afwijkingen elders in het lichaam. Aanhoudende, of chronische, hik kan veroorzaakt worden door:

  • Aandoeningen van onder andere: de longen, de nieren, het hart, de maag, de darm, de alvleesklier, de lever of de hersenen.
  • Stofwisselingsziekten.
  • Medicijngebruik.

Soms blijft de oorzaak van de hik onbekend.

Symptomen

De meeste mensen ervaren de hik als vervelend, maar soms kan het hebben van de hik ook pijnlijk zijn. Als de hik een tijdje blijft aanhouden, kan het verschillende ongemakken met zich meebrengen zoals pijn op de borst en uitputting.

Klachten die kunnen voorkomen zij chronische zijn onder andere moeilijkheden met eten en praten, slapeloosheid, gewichtsverlies, oververmoeidheid en soms problemen met ademhalen. Sommige mensen krijgen last van brandend maagzuur door de hik. Dit heeft klachten als opboeren, zuurbranden en een pijnlijk gevoel bij het borstbeen tot gevolg.

Neem contact op met de huisarts als de hik lang aanhoudt (meerdere uren) of vaak terugkomt.

Behandeling

Bij de behandeling wordt onderscheid gemaakt tussen de kortdurende hik en de chronische hik:

  • De kortdurende hik verdwijnt vanzelf en hiervoor is geen behandeling nodig. Er zijn een aantal maatregelen bekend die de hik zouden moeten stoppen. Het bekendste voorbeeld hiervan is een geforceerde onderbreking van de ademhaling. Het is niet duidelijk of deze maatregelen echt werken.
  • Wanneer sprake is van chronische hik helpen bovenstaande maatregelen niet. Soms kan de onderliggende oorzaak behandeld worden, waardoor de hik verdwijnt. De oorzaak is echter niet altijd bekend of kan niet gericht bestreden worden.


Medicijnen tegen de hik
Er zijn veel medicijnen die kunnen helpen tegen de hik, maar een aantal van deze middelen heeft vervelende bijwerkingen. Als medicijnen geen of onvoldoende effect kunnen bepaalde therapieën worden ingezet die mogelijk een positief effect hebben. Dit zijn bijvoorbeeld psychotherapie, hypnotherapie en acupunctuur. Het effect van deze therapieën is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Operatie bij ernstige hik
In zeer ernstige, zeldzame gevallen van chronische hik kan een operatie uitgevoerd worden. Tijdens deze operatie blokkeert of onderbreekt de chirurg een zenuw die een belangrijke rol speelt bij het veroorzaken van de hik. Deze operatie kan ernstige complicaties geven bij de ademhaling.