zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

GEBOERS HUISARTS C G J

Flevolaan 16
8312AN, CREIL
Telefoon: 0527-274365
meer info >>
5.8Km

HUISARTSENPOST EMMELOORD

Urkerweg 4
8303BX, EMMELOORD
Telefoon: 0900-3336333
meer info >>
7.3Km

HUISARTSENPRAKTIJK ARENTSEN J C EN GROENEVELD K G

Fregat 100
8531AK, LEMMER
Telefoon: 0514-561570
meer info >>
8.3Km

LEMMERRIJN HUISARTSENPRAKTIJK

Albert Koopmanstraat 3/A
8531HC, LEMMER
Telefoon: 0514-564900
meer info >>
9.2Km

HUISARTS EN APOTHEEK LENNEMERE

Onderweegshof 1
8531ES, LEMMER
Telefoon: 0514-565222
meer info >>
9.2Km


Informatie over Gerstekorrel

Een chalazion wordt ook wel een gerstekorrel genoemd. Het is een pijnloze zwelling van een talgklier in het ooglid. Een gerstekorrel is de oorzaak van een verstopte talgklier. In het boven- en onderooglid zitten vele talgliertjes, de kliertjes van Meibom. Deze zijn belangrijk voor de stabiliteit van de traanfilm.

Doordat de afvoergang verstopt raakt, kan de talg niet meer naar buiten en hoopt zich op in het kliertje en het omringende weefsel. Er ontstaat dan een zwelling en een ontsteking van de talgklier. Dit kan leiden tot een lokale pijn en roodheid, er vormt zich een gerstekorrel.

Behandeling van Gerstekorrel / Chalazion

De behandeling van een chalazion kan bestaan uit:

  • Conventionele behandeling
    Een chalazion kan spontaan verdwijnen. In de beginfase kan men een chalazion soms behandelen met warme compressen en het poetsen van het ooglid. Soms wordt een antibioticumdruppel of zalf gegeven, eventueel in combinatie met een ontstekingsremmer. In eerste instantie wordt gewacht op spontaan herstel, maar vaak is het noodzakelijk het chalazion chirurgisch te verwijderen.
  • Het chirurgisch verwijderen van een chalazion
    Het ooglid wordt plaatselijk verdoofd. Aan de binnenzijde van het ooglid wordt een sneetje in de zwelling gemaakt, waarna de inhoud wordt verwijderd. Het is belangrijk dat de binnenbekleding van de talgklierzwelling ook wordt verwijderd om de kans op een nieuw chalazion te verkleinen. Er zijn over het algemeen geen uitwendige littekens zichtbaar. In zeldzame gevallen bevindt de ontsteking zich in het voorste deel van het ooglid. De ingreep kan poliklinisch plaatsvinden en duurt ongeveer 15 min. De patiënt dient er rekening mee te houden dat hij/zij na de ingreep niet zelf met de auto mag rijden. Om de kans op een nieuw chalazion te verminderen blijft het na de behandeling belangrijk om de ooglidranden goed schoon te houden.