zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ENFACE CLINIQUE AANGEZICHTSCHIRURGIE

Groenewoudseweg 315
6524TX, NIJMEGEN
Telefoon: 024-3297900
meer info >>
26.6Km

VIASANA KLINIEK

Hoogveldseweg 1
5451AA, MILL
Telefoon: 0485-476330
meer info >>
38.0Km

ARCUS COSMETISCH CENTRUM UDEN EN BOXMEER

Violierstraat 21
5402LA, UDEN
Telefoon: 0413-246629
meer info >>
49.0Km

CLINIQUE DE

Luijbenstraat 3
5211BR, DEN BOSCH
Telefoon: 073-6104828
meer info >>
68.3Km

ATS KLINIEK

Wolput 30
5251CG, VLIJMEN
Telefoon: 073-6847315
meer info >>
73.8Km


Informatie over Borstverkleining

Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Door het abnormale gewicht van de borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan. Ook wordt vaak het abnormale model van de borsten als afstotend of beschamend ervaren. Indien men voornamelijk last heeft van verslapte borsten zonder toeneming van het gewicht, zullen de problemen vaak puur psychisch zijn.

Een operatie is niet zaligmakend. Na de ingreep zijn de borsten kleiner en steviger, maar er blijven altijd littekens. Het is niet altijd mogelijk de borsten symmetrisch te maken en ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen anders zijn dan u had verwacht.

De operatie

De plastisch chirurg verwijdert een deel van het borstklierweefsel met huid en vormt een nieuw kleiner model borst. Tevens wordt de tepel verplaatst. Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst. De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal en tenzij een inwendige hechting wordt toegepast kan het hechtmateriaal tussen 1 à 2 weken worden verwijderd. Er kunnen drains (dunnen slangetjes) worden ingebracht die bloed en vocht uit de wond afvoeren.

De plastisch chirurg houdt zoveel mogelijk rekening met uw wensen wat betreft de vorm, grootte en stevigheid. Het zal echter niet altijd mogelijk zijn deze wensen voor 100% te realiseren. U moet zich bedenken dat door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, het uiteindelijke model anders wordt dan direct na de correctie. Verder moet u zich realiseren dat bij een borstverkleinende of verstevigende operatie géén correctie wordt verricht van het overtollige weefsel onder de oksels (eventueel doorlopend naar de rug). Verslapping die eenmaal begonnen is zal ook na deze vormverbeterende operatie doorgaan en kan het aanvankelijke resultaat op den duur nadelig beïnvloeden. Door algemeen 'aankomen' in gewicht, door zwangerschap of pilgebruik kunnen de borsten ook weer zwaarder worden.

De plastisch chirurg kan U geen bepaalde cup-maat van de beha garanderen na de operatie. In de meeste gevallen zal de cup-maat enkele maten kleiner worden. De nieuwe vorm van de borst wordt gemaakt door inwendige verplaatsing van vet en borstklierweefsel. In een enkel geval kunnen onderhuidse verdikkingen ontstaan die aanleiding geven tot pijnklachten en eventueel operatief verwijderd moeten worden. De plastisch chirurg zal met u bespreken welke maat (sport)beha u na de operatie kunt dragen. Deze moet u meenemen op de operatiedag.

Na de operatie zullen de borsten kleiner en steviger zijn maar er blijven altijd littekens. Het is niet altijd mogelijk om de borsten symmetrisch te maken en ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen anders zijn dan U had verwacht. Na de operatie kunnen de symmetrie en de vorm en de littekens van de borsten tegenvallen. Ook een gevoelsstoornis van de tepels kan storend zijn.

Het uiteindelijke aspect van de littekens is niet geheel voorspelbaar. Vooral waar deze ver in de richting van de oksels doorlopen, kunnen ze vrij dik, rood en gevoelig worden. Na verloop van maanden neemt de gevoeligheid weer af, ze worden dunner en witter, maar kunnen ook breder worden.

Tenslotte kunnen gestoorde wondgenezing en weefselversterf leiden tot minder goede resultaten. In een zeldzaam geval kan weefselversterf van de tepel optreden.

Gevolgen voor borstvoeding

De mogelijkheid om na een borstverkleining borstvoeding te geven, hangt af van of de zenuwen en bloedtoevoer nog intact is. Dit is onder andere afhankelijk van de methode die gebruikt wordt bij de operatie. Als de tepel met een steeltje verbonden blijft aan het borstweefsel blijven de melkgangen, de bloedtoevoer en sommige zenuwen intact en is borstvoeding geven over het algemeen mogelijk na deze operatie.

Wordt er een methode gebruikt waarbij de tepel losgesneden en verplaatst wordt, dan is volledig borstvoeding geven zelden mogelijk. In de melkproducerende cellen kan voldoende melk geproduceerd worden, maar dit kan moeilijk de tepel uit. Hoe meer kanaaltjes er zijn beschadigd, hoe minder melk de baby zal krijgen. Er zijn gevallen bekend waarbij de kanaaltjes opnieuw waren aangegroeid. Vrouwen waarbij het minste borstweefsel is weggehaald hebben de meeste kans om borstvoeding te kunnen geven.