zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HEIDE F VD EN WESSELER G H HUISARTSENPRAKTIJK

Blerckweg 14
8084EZ, 'T HARDE
Telefoon: 0525-652814
meer info >>
0.3Km

OOST R G EN OOST-OZINGA M D HUISARTSEN

Stationsweg 5
8096AV, OLDEBROEK
Telefoon: 0525-631237
meer info >>
3.5Km

HAVERKAMP-HOOGEVEEN S C

Johan Frisoplein 1
8071LX, NUNSPEET
Telefoon: 0341-252904
meer info >>
8.0Km

HUISARTSEN ZORGPLEIN DE ENK

Stationsplein 18
8071CH, NUNSPEET
Telefoon: 0341-263344
meer info >>
8.4Km

BOON EN DE RUITER HUISARTSEN

Willem Tellstraat 17/B
8162ET, EPE
Telefoon: 0578-612385
meer info >>
10.0Km


Informatie over Bloedarmoede

Bloedarmoede treedt op als er te weinig rode bloedcellen in het bloed van iemand aanwezig zijn of het treedt op wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. Bloedarmoede wordt ook wel anemie genoemd.

Hemoglobine zit in de rode bloedcel, ook wel afgekort met de term Hb. Deze stof is nodig om zuurstof te vervoeren vanuit de longen naar de andere delen van het lichaam. Bij bloedarmoede wordt er minder zuurstof vervoerd. Hierdoor kunnen er allerlei klachten ontstaan. Er wordt gesproken over bloedarmoede bij een man als het Hb lager is dan 8,1 mmol/l. Bij een vrouw wordt er over bloedarmoede gesproken als het Hb lager is dan 7,5 mmol/l. Bij zwangere vrouwen of bij kinderen zijn er andere waarden waaraan vastgesteld kan worden of dat deze doelgroepen bloedarmoede hebben of niet.

Bloedarmoede Oorzaak & Symptomen

Als iemand bloedarmoede heeft kan hij zich moe en zwak voelen. Als iemand zich dan in gaat spannen wordt hij sneller kortademig. Daarnaast kunnen zij ook duizelig worden, het gevoel krijgen om flauw te vallen en last hebben van hartkloppingen. Maar ook transpireren, hoofdpijn en oorsuizen zijn verschijnselen die horen bij bloedarmoede. Als het Hb gehalte sterk is verminderd, dan treedt er ook bleekheid op bij diegene.

Er zijn verschillende manieren waardoor bloedarmoede kan ontstaan. Het kan ontstaan doordat er een tekort is aan ijzer. Een tekort aan ijzer is de meest voorkomende oorzaak. Andere oorzaken zijn een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur, een chronische ziekte, infectie of een ontsteking, maar ook een erfelijke afwijking kan bloedarmoede veroorzaken.

Als iemand een gebrek heeft aan ijzer, kan dit zijn ontstaan door bloedverlies. Hierbij kan gedacht worden aan een operatie of een bevalling waarbij iemand teveel bloed heeft verloren. Daarnaast kan het ook ontstaan door een toegenomen behoefte aan ijzer. Of door een ernstig tekort aan ijzer in de voeding, dit komt voornamelijk bij oudere mensen voor en bij strenge vegetariërs.