zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

FLORALAAN HUISARTSENPRAKTIJK

Floralaan 5
7772LK, HARDENBERG
Telefoon: 0523-265843

HUISARTSENPRAKTIJK BERGENTHEIM - DR DE MUINCK KEIZER

Kanaalweg-West 61
7691BV, BERGENTHEIM
Telefoon: 0523-231351

HUISARTSENPRAKTIJK DE KRIM

Hoofdweg 44
7782PN, DE KRIM
Telefoon: 0524-571221

HUISARTSENPRAKTIJK GRAMSBERGEN

Voorstraat 3
7783AL, GRAMSBERGEN
Telefoon: 0524-561323

HUISARTSENPRAKTIJK SLAGHAREN

Anton Geerdesplein 6
7776BD, SLAGHAREN
Telefoon: 0523-681506


Informatie over Anusfistel

Inhoud

Een fistel vormt een verbinding, een soort gangetje, tussen een ziekteproces (vaak een abces) in dieper gelegen klieren en een opening aan de oppervlakte van het lichaam of een naburig, hol orgaan. Via de zogenaamde fistelgang vloeit etter af. Vooral anusfistels komen veel voor. Deze fistels lopen doorgaans bijna altijd door het onderste deel van de sluitspier van de anus. De fistelgang kan een rechtstreeks verloop hebben naar de endeldarm, maar kan ook heel gecompliceerd verlopen, bijvoorbeeld kronkelig en eventueel met zijvertakkingen.

De Klachten

Anusfistels zijn de meest voorkomende fistels. Ze veroorzaken veel pijn bij het zitten. Een fistel begint meestal als een uiterst pijnlijk puistje of abces op de het zitvlak naast de anus. Vaak lijkt deze aanvankelijk vanzelf weer over te gaan, maar het vervelende is dat fistels na korte of langere tijd weer terugkeren. Ook kan het zijn, dat eerst een abces ontstaat (peri-anaal abces), dat ontlast moet worden, waarna na genezing van de abcesholte een fistel overblijft. Deze moet dan chirurgisch verholpen worden.

De behandeling

Er is eigenlijk maar één afdoende behandeling en dat is een operatie. Daarvoor moet u kortdurend in het ziekenhuis worden opgenomen, maar bij eenvoudige fistels kan het ook in dagbehandeling. De anesthesist zal met u bespreken of de operatie onder verdoving met behulp van een prik in de rug of onder algehele anesthesie (narcose) kan plaatsvinden. De operatie duurt meestal drie kwartier tot een uur.

Bij de operatie stelt de arts het verloop van de fistelgang vast en legt de fistelgang helemaal open. Wanneer de fistel door het onderste deel van de sluitspier van de anus verloopt - en dat is doorgaans het geval - wordt ook dit deel van de sluitspier doorgenomen en opengelegd. Er blijft echter genoeg sluitspierweefsel over om incontinentie te voorkomen. De operatiewond wordt opengelaten en geneest spontaan in de loop van een paar weken. Bij ingewikkelde fistels kan een ander soort operatie nodig zijn. Is dat bij u het geval, dan bespreekt de arts die procedure met u.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico?s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig.

Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties mogelijk:

  • de ingreep vindt plaats in een bloedvatrijk gebied (de anus), daarom kan na de behandeling wat bloedverlies optreden.
  • de kans op wondinfectie is nauwelijks aanwezig, omdat de wond geheel wordt opengelaten.
  • bij deze ingrepen wordt geopereerd in de nabijheid van of aan een deel van de sluitspier van de anus. Dit kan tijdelijke of blijvende gevolgen hebben voor de continentie. Onder continentie van de anus verstaan we het vermogen om lucht (winden), vocht (slijm, diarree) en ontlasting onder controle te houden. In het begin kan er zeker enig verlies van controle van de sluitspier met name op winden, maar mogelijk ook op vocht. Zeker omdat de wonden open zijn. Dit betekent dat wanneer men een windje of wat vocht voelt aankomen, men de sluitspier bewust moet aanspannen, terwijl dat voorheen moeiteloos en bijna onbewust ging. Men moet dus de continentie meer bewust gaan beheersen. Meestal is dit van tijdelijke aard. Helaas kan echter in een klein aantal gevallen het verlies van deze controle blijvend zijn. Vooral het verlies van wat vocht kan hinderlijk zijn.

Na de behandeling

Omdat de wond wordt opengelaten zult u na de operatie zeker wat ongemak en pijn hebben. Bij pijn is het innemen van een eenvoudige pijnstiller (Paracetamol) meestal voldoende. Dit is te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de operatie al vast deze pijnstillers in huis te hebben.

Na de operatie zal de ontlasting zacht gehouden moeten worden. Meestal krijgt u daarvoor een recept voor poeders of een drankje mee naar huis.

Het wondgebied zal bij de anus bedekt worden met een gaasje en meestal krijgt u ook hiervoor een recept mee naar huis.

 
Anusfistel behandeling
Anusfistel behandeling op de kaart
Huisarts specialismen
Google leads