zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HUISARTENPRAKTIJK STIENSTRA EN VAN VEEN

Dr. Damstraat 38
8262GE, KAMPEN
Telefoon: 038-3314108
meer info >>
0.4Km

HUISARTSENPRAKTIJK BERENT AVERCAMP

Vloeddijk 40
8261GC, KAMPEN
Telefoon: 038-3330909
meer info >>
0.9Km

HERK HUISARTS DR E VAN

Sangerslaan 16
8271CS, IJSSELMUIDEN
Telefoon: 038-3869549
meer info >>
2.1Km

OOST R G EN OOST-OZINGA M D HUISARTSEN

Stationsweg 5
8096AV, OLDEBROEK
Telefoon: 0525-631237
meer info >>
12.3Km

FENIX HUISARTSENPRAKTIJK JANSEN LEMMENS SEGERS DE

Lijnbaan 12/D
8011AR, ZWOLLE
Telefoon: 038-4219922
meer info >>
12.9Km


Informatie over Amandelontsteking

Inhoud

Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandelen (tonsillen). Tonsillitis wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar streptococcen kunnen ook de veroorzakers zijn. Bij tonsillitis zijn de keelamandelen opgezwollen en rood, waarbij soms witte stippen en pus zichtbaar worden. Ook de lymfeklieren in de hals kunnen pijnlijk en opgezwollen zijn.

Behandeling van tonsillitis bestaat, omdat het meestal veroorzaakt wordt door een virus, voornamelijk uit een afwachtend beleid. Bij een bacteriële infectie is de behandeling het oraal toedienen van penicilline gedurende een week. In geval van zich telkens herhalende tonsillitis kunnen de amandelen operatief verwijderd worden (tonsillectomie).

De symptomen

De symptomen van tonsillitis treden meestal in de loop van 24-36 uur op. Deze kunnen zijn:

  • keelpijn en moeite bij het slikken;
  • koorts;
  • hoofdpijn;
  • buikpijn;
  • braken en/of diarree;
  • vergrote en gevoelige lymfklieren in de hals.

Baby's en kinderen die nog niet kunnen praten, kunnen hun ouders niet vertellen dat ze keelpijn hebben, maar zullen wel weigeren te eten of te drinken, omdat slikken zo?n pijn doet. Ze zijn vaak lusteloos en prikkelbaar.

Bij jonge kinderen kan de snel oplopende koorts aan het begin van de tonsillitis ervoor zorgen dat het kind een stuip krijgt .

Wat kunt u doen?

Met wat zelfhulpmaatregelen kunt u er thuis al voor zorgen dat uw kind zich wat prettiger voelt. Als uw kind zich erg ziek voelt, pijn heeft of slecht drinkt, kunt u eventueel paracetamol geven Moedig uw kind aan regelmatig kleine beetjes te drinken, vooral als het heeft overgegeven. Koude, niet-zuurhoudende dranken zijn goed voor een zere keel, maar u zult merken dat oudere kinderen liever ijs of een ijslolly hebben. Oudere kinderen hebben ook baat bij zuigen op keelpastilles of gorgelen met zout water.

Ga naar de arts als de keelklachten zeer heftig zijn, de koorts langer dan drie dagen aanhoudt of als het kind erg ziek is.

De behandeling

De arts zal de keel van uw kind bekijken en in de hals voelen naar opgezette lymfklieren. Ook zal de arts in de oren kijken of er sprake is van een oorontstekin. Als de arts een bacteriële keelontsteking vermoedt, zal het kind antibiotica voorgeschreven krijgen.

De meeste kinderen herstellen binnen een paar dagen. Als een kind niet genoeg drinkt, kan het uitgedroogd raken. Dan is opname noodzakelijk voor toediening van vocht en antibiotica per infuus. Als er een abces naast de ontstoken keelamandel zit, wordt dit operatief behandeld.

De prognose

Sommige kinderen maken met zekere regelmaat een amandelontsteking door, maar als het kind een jaar of acht is, is dit meestal wel voorbij. Als een kind vaak thuis moet blijven door deze ziekte, kan de arts aanraden de amandelen operatief te laten verwijderen.