zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ziekte Van Paget (Borstkanker)

Inhoud

De ziekte van Paget is de naam van zowel een zeldzame vorm van borstkanker als van een chronische botaandoening. Hier zal worden ingegaan op de zeldzame vorm van borstkanker.

De ziekte van Paget voluit 'de ziekte van Paget van de borst' komt bij ongeveer 1 procent van de vrouwelijke patiënten met borstkanker voor en is nog veel zeldzamer bij mannen.

De ziekte van Paget is een huidaandoening die wijst op of een gevolg is van de aanwezigheid van kanker in het lichaam. Door de ziekte vormt zich een schilferige rode huiduitslag op de tepel en soms op de donkergekleurde huid rond de tepel ( tepelhof of areola). Deze uitslag geneest niet en kan gaan zweren wat tot bloedverlies uit de tepel kan leiden.

De aandoening kan er tevens voor zorgen dat de tepel naar binnen trekt en er knobbeltjes ontstaan op de aangedane borst. Deze kleine, schilferige bobbeltjes verdwijnen of genezen niet en ontstaan doordat kankercellen de huid infiltreren. Ook kan er onder de tepel een harde knobbel voelbaar worden die niet onafhankelijk van de tepel kan worden bewogen.

Oorzaak

Patiënten van de ziekte van Paget zijn vooral vrouwen in de leeftijd van 50 tot 60 jaar, maar de ziekte kan ook op latere leeftijd de kop opsteken. Over de oorzaken is eigenlijk niets bekend.

In de meeste gevallen is de ziekte van Paget van de tepel een uiting van borstkanker of een voorstadium daarvan. Kankercellen die zich bevinden in de melkgangen (intraductale kankercellen) kunnen zich verspreiden naar de tepel en van daaruit naar het gekleurde gebied rondom de tepel (de areola).

Symtomen

Hoewel de ziekte van Paget en borstkanker onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden wordt de aandoening nog vaak verward met andere huidaandoeningen als exceem, psoriasis of dermatitis. Daardoor kan dit het vaststellen van de achterliggende diagnose, borstkanker, vertragen.

De ziekte van Paget heeft de tepel (en later ook de tepelhof) een eczemateus aspect. De huid kan rood, schilferig en vochtig zijn. De tepels zijn gevoelig, branden en kunnen jeuken. Soms is er sprake van (bloederige) tepeluitvloed. Onder de tepel kan (in het geval van ductale borstkanker) een harde knobbel voelbaar zijn die niet onafhankelijk van de tepel bewogen kan worden. Wanneer de ziekte voortschrijdt, wordt de huid van de tepel en de tepelhof geheel vervangen door kankerweefsel.

Diagnose

De ziekte van Paget kan worden vastgesteld door diverse onderzoeken te doen, zoals:

  • biopsie (het wegnemen van een stukje weefsel en dat microscopisch onderzoeken);
  • cytologie (het schrapen van cellen, op een glaasje brengen en met een microscoop onderzoeken op afwijkingen);
  • mammogram (borstonderzoek met behulp van röntgenstraling).

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Paget aan de tepel is afhankelijk van de ernst van de onderliggende aandoening. In elk geval wordt de aangedane huid verwijderd in combinatie met het onderliggende ziekteproces. Soms is daarbij een borstsparende operatie mogelijk en soms een borstamputatie. In de meeste gevallen wordt na de operatie gedurende een aantal maanden chemotherapie gegeven.

Prognose

De prognose van de ziekte van Paget is met name afhankelijk van de aard, de ernst en de uitgebreidheid van de onderliggende aandoening.