zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ziekte Van Duhring

Inhoud

Dermatitis herpetiformis (ziekte van Duhring) betekent letterlijk: huidontsteking gelijkend op herpes. Dermatitis herpetiformis heeft echter niets te maken met 'gewone' herpes. Het is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door sterk jeukende blaasjes op typische huidgebieden.

De aandoening wordt vooral bij jong-volwassenen voor het eerst vastgesteld. Geschat wordt dat ongeveer 80% van mensen met de ziekte van Duhring ook coeliakie heeft.

De aandoening komt voor bij mensen met (soms nog niet ontdekte) overgevoeligheid voor gluten, wat de darmziekte coeliakie tot gevolg heeft. Echter niet alle patienten met dermatitis herpetiformis hebben darmklachten en andersom hebben mensen met coeliakie zelden dermatitis herpetiformis.

Dermatitis herpetiformis is ook geassocieerd met andere auto-immuunaandoeningen zoals diabetes, reuma, schildklierziekten, vitiligo en alopecia areata.

Oorzaken

De precieze oorzaak van dermatitis herpetiformis is niet duidelijk. Er bestaat een erfelijke aanleg, waarbij gluten uit de voeding de afweer van het lichaam activeren. Er worden dan afweerstoffen tegen gliadine (een onderdeel van gluten) gemaakt, die het darmslijmvlies aantasten. Dezelfde soort antistoffen kunnen in de huid blaasjes veroorzaken.

Symptomen

Bij dermatitis herpetiformis is er sprake van intens jeukende blaartjes tot 1 cm groot. Een belangrijk kenmerk is dat deze blaartjes in groepjes bij elkaar gelegen zijn. De groepen met bultjes en blaartjes kunnen overal op de huid voorkomen maar komen het meest voor op de ellebogen en knieën, de billen en de schedelhuid.

De blaasjes worden vaak snel stuk gekrabd, zodat dan alleen rode bultjes en krabwondjes zichtbaar zijn. Periodes van verergeringen worden afgewisseld door periodes van herstel.

Behandeling

Het meest effectieve middel bij de behandeling van dermatitis herpetiformis is het geneesmiddel Dapson. Dit middel kan vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals bijvoorbeeld (ernstige) bloedarmoede. Gezien de heftigheid van de (jeuk)klachten bij dermatitis herpetiformis wordt het middel toch vaak al snel na het stellen van de diagnose voorgeschreven, ook omdat alternatieven, zoals corticosteroïdzalven, in de praktijk niet zo effectief zijn.

Daarnaast wordt een glutenvrij dieet aangeraden om de klachten te verbeteren.