zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Zenuwstelseldegeneratie

Degeneratieve zenuwziekte is niet een specifiek type ziekte, maar is een classificatie.

Een Zenuwstelseldegeneratie is een ernstige en soms levensbedreigende aandoening. Ook wel aangeduid als neurodegeneratieve ziekte of degeneratieve zenuwziekte. De verslechtering van de zenuwen is van grote invloed op de activiteiten van het lichaam: balans, beweging, hartfunctie, praten en ademen worden aangetast. Sommige degeneratieve zenuwziekte patiënten verliezen het vermogen om onafhankelijk te zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Het gaat om een erfelijke en zeldzame ziekte waarbij zenuwcellen in functie en grootte afnemen en afsterven. Er is sprake van verval van zenuwcellen en daarmee ook van verval van functie en mogelijkheden. Dit soort aandoeningen worden vaak geassocieerd met atrofie van de betrokken centrale of perifere zenuwstelselstructuren.

Soms zijn de gevolgen van de zenuwstelseldegeneratie alleen lichamelijk wat zich uit in problemen bij het lopen, moeite met bewegen, problemen met slikken en/of spraak. Soms komen zowel lichamelijke als cognitieve gevolgen voor. Ook komt het voor dat de zenuwstelseldegeneratie zich alleen uit in cognitieve problemen; dit is wat in de volksmond dementie wordt genoemd.

Voorbeelden van degeneratieve zenuwaandoeningen zijn de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS), ALS en bepaalde vormen van de ziekte van Alzheimer oftewel dementie.

Oorzaak

De precieze oorzaak van zenuwstelseldegeneratie is niet bekend, maar verschillende factoren zijn erbij betrokken. In veel gevallen is de ziekte genetische bepaald en is preventie van de ziekte niet mogelijk. Bepaalde soorten medische aandoeningen, zoals een hersentumor of een beroerte, kunnen ook leiden tot degeneratie van het zenuwstelsel.

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot degeneratie van het zenuwstelsel en die kunnen worden vermeden, zoals overmatig drinken, contact te vermijden met bepaalde virussen, giftige stoffen en/of bepaalde chemicaliën.

Behandelingen

Er zijn medicamenteuze behandelingen voor degeneratieve zenuwziekten. Deze medicijnen zorgen niet voor genezing maar zijn gericht op kwaliteit van leven. Verschillende soorten medicijnen kunnen worden voorgeschreven; spierverslappers, tegen spasticiteit, medicijnen die speekselvorming verminderen. medicijnen tegen (spier) krampen, anti-epileptica en ontstekingsremmers, rustgevende middelen en antidepressiva om er een aantal te noemen.

Behalve medicijnen zijn er andere manieren waarop degeneratieve zenuwziekten kunnen worden behandeld. Fysiotherapie en revalidatietherapie kan worden gebruikt om te helpen herstellen of bij het verbeteren van de houding, het verbeteren van spierkracht en om te helpen met atrofie. Logopedie kan helpen bij het spreken en bij slikproblemen. Het toepassen van warmte kan helpen met spier-en gewrichtspijn. Ook kunnen hulpmiddelen zoals braces en rolstoelen worden gebruikt ter ondersteuning voor mensen die moeite hebben met lopen.