zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Verstuikte enkel

Door een plotselinge beweging (een misstap op oneffen terrein, struikelen of een rare beweging met sporten) kunnen de enkelbanden en het gewrichtskapsel uitrekken en kunnen kleine bloedvaatjes knappen. Daardoor wordt de enkel blauw, dik en pijnlijk. Dit noem je een verstuikte enkel, ook wel enkeldistorsie genoemd.

De termen kneuzing, verzwikking of verstuiking worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen niet precies hetzelfde.

Kneuzing
Met de term kneuzing wordt de beschadiging van het onderhuidse weefsel bedoeld die ontstaat door een plotselinge klap. Een kneuzing geeft zwelling, pijn en een bloeduitstorting (blauwe plek).

Verzwikking
Verzwikken of verstuiken gaat meestal samen met een kneuzing. Bij verzwikken rekken de enkelbanden even flink op. Vaak kan iemand er daarna weer vrij snel weer op lopen.

Verstuiking
Bij een verstuiking rekken de enkelbanden op en ontstaan kleine scheurtjes in de enkelbanden. De enkel wordt dan snel dik en pijnlijk. Soms scheurt de enkelband zelfs helemaal. Dan lukt het niet meer om op de enkel te staan.

Symptomen

Als je je enkel verstuikt doet dat een paar minuten flink pijn. Je kunt er niet direct op staan en het wordt al snel dik rond de knokkel. Binnen een paar uur neemt de zwelling fors toe en worden je voet en enkel blauw van kleur. De dagen hierna heb je kans dat je hele voet dik wordt. De blauwe verkleuring zakt langzaam naar beneden tot aan de buitenste voetrand en je tenen. Na een tot twee weken is de ergste zwelling en verkleuring weggetrokken en kun je de voet meestal weer redelijk goed gebruiken.

Behandeling

Wanneer sprake is van een gekneusde of verstuikte enkel kunt u het volgende doen:

  • Koel de enkel onder koud water, met een coldpack of met een zak ijs. Leg een coldpack of ijs nooit direct op de huid, maar stop deze in een theedoek of washandje. Doe dit gedurende 10 tot 15 minuten, meerdere malen per dag.
  • Leg na het koelen een drukverband aan om de enkel.
  • Geef de enkel rust door hem hoog te leggen.

Hierdoor verdwijnen de meeste verschijnselen na 24 uur.

Als het niet lukt om te lopen, als de verstuiking ernstig lijkt (forse zwelling, zeer blauw, gewricht voelt warm aan) of als de zwelling na twee weken niet is afgenomen, wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.