zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Vermoeide ogen

Inhoud

De term vermoeide ogen is meer bekend dat de term Asthenopie. Het is een verzamelnaam voor diverse oogklachten die veroorzaakt en/of versterkt worden door inspannend gebruik van de ogen.

Ogen kunnen ook vermoeid raken, net als de rest van het lichaam. Zelfs als je verder geen last hebt van vermoeidheid kunnen je ogen wel vermoeidheidsverschijnselen vertonen. Dit kenmerkt zich door het samentrekken van de spieren rond je oog (het voelt alsof je oogleden 'fladderen').

Er is ook een vorm van oogvermoeidheid, oculaire vermoeidheid die veroorzaakt wordt door externe factoren als wind, airco, stof, langdurig lezen van een boek of beeldscherm. Juist door het langdurig kijken naar (kleine) beeldschermen en het vele lezen raken de oogspieren vermoeid. Bij het langdurig kijken naar een (beeldscherm) of boek, tablet of computer, wordt er meestal minder met de ogen geknipperd. Het knipperen met de ogen is er echter ook voor bedoeld om de ogen vochtig te houden. Als ogen minder vochtig worden kan ook een gevoel van vermoeidheid ontstaan. Ditzelfde gevoel kan ook ontstaan door verblijf in een droge of rokerige ruimte of juist in een ruimte waar airconditioning is maar ook als er een straffe wind staat of als je je in een stoffige ruimte bevindt.

Symptomen

Veel voorkomende klachten van vermoeide ogen zijn in dat geval:

  • Branderige ogen;
  • Rode ogen;
  • Moeite met scherpstellen;
  • Tranende ogen;
  • Jeukende ogen;
  • Minder goed zicht of dubbel zien;
  • Een stekende pijn in of achter de ogen.

Voorkomen

Het voorkomen van vermoeide ogen kan door af en toe je oogspieren te ontspannen. Dit kan door bijvoorbeeld geregeld weg te kijken van het beeldscherm en te kijken naar iets wat in de verte te zien is. Ook het regelmatig knipperen met de ogen helpt om te droge ogen te voorkomen. Maar ook het inlassen van een pauze tijdens het lezen of werken achter een beeldscherm is erg goed om de ogen te ontspannen.

Het is beter voor je ogen om niet te dicht op een beeldscherm te zitten. Zorg dat er tussen de 50 en 70 centimeter afstand is tussen jezelf en het beeldscherm. Zorg dat er genoeg licht is aangezien in een donkere ruimte je je ogen nog meer belast.

Traanvocht is belangrijk voor een goed zicht en om vuiltjes uit de ogen te houden en het beschermt ook tegen infecties die zouden kunnen ontstaan. Het is dus erg belangrijk om de ogen vochtig te houden. Eventueel kunnen oogdruppels gebruikt worden die de ogen vochtig houden.

Ook is het belangrijk om de (werk)kamer regelmatig te ventileren en is het verstandig om zo min mogelijk gebruik te maken van airconditioning.

Zorg ervoor dat de sterkte van je bril of contactlenzen juist is en laat dit regelmatig controleren.

Behandeling

Er zijn diverse oogdruppels te krijgen bij de drogist, opticien of apotheek (zonder recept) die helpen tegen jeukende, droge of geïrriteerde ogen.

Als de oogklachten blijven aanhouden, ondanks de voorzorgsmaatregelen en het gebruik van oogdruppels, laten het dan controleren door de opticien of huisarts aangezien er ook altijd een andere oorzaak dan vermoeidheid kan zijn voor de oogklachten.