zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Trommelvlies gescheurd

Het trommelvlies is een vlies aan het einde van de gehoorgang. Het vormt de overgang van de gehoorgang naar het middenoor. Het trommelvlies geeft geluidstrillingen door aan de gehoorbeentjes in het middenoor. Deze geven de trillingen weer door aan het binnenoor waar het gehoor feitelijk ontstaat.

Soms kan het trommelvlies kapot gaan. Dit wordt ook wel een trommelvliesperforatie genoemd.

Een gat in het trommelvlies is meestal het gevolg van een acute bacteriële infectie in het middenoor. Pus of ander door de infectie geproduceerd vocht verzamelt zich in het middenoor en breekt uiteindelijk door het trommelvlies. Minder vaak ontstaat het gaatje wanneer een voorwerp, zoals een wattenstaafje of een haarspeld, in het oor wordt gestoken. In sommige gevallen scheurt het trommelvlies abrupt doordat het evenwicht tussen de druk in het middenoor en die in het uitwendige oor wordt verstoord. Zo'n drukverandering in verschillende delen van het oor kan zich voordoen na een klap tegen het oor, bij hoofdletsel, een knal of ontploffing dicht bij het oor of bij vliegen of duiken.

Een arts stelt een gescheurd trommelvlies vast door met een speciaal instrument, een otoscoop, in het oor te kijken.

Symptomen

Als een trommelvlies scheurt kan dit pijn doen. De pijn gaat meestal snel over. Als de scheur is ontstaan door een middenoorontsteking kan de pijn juist minder worden omdat de druk door het doorbreken dan minder wordt.

Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is, dat is echter in lang niet alle gevallen zo.

Symptomen kunnen zijn:

  • Plotselinge, soms heftige pijn in het getroffen oor.
  • Een loopoor (met vocht of pus).
  • Bloed uit het oor.
  • Slechthorendheid.
  • Duizeligheid.
  • Oorsuizen.

Soms lijkt het of voelt het dat bij persen, zwaar tillen, hoesten of niezen er lucht ontsnapt uit het oor. Het kan soms zelfs een fluittoon geven. Probeer persen, zwaar tillen, hoesten en niezen te vermijden als je last hebt van een gescheurd trommelvlies aangezien een genezend trommelvlies hierdoor weer open kan gaan.

Behandeling

Een scheur of gat in het trommelvlies geneest meestal spontaan binnen 3 tot 6 maanden.

Ga naar de huisarts bij het vermoeden van een gescheurd trommelvlies en dek het oor af met een droog gaasje tegen infectie.

Ter voorkoming van een middenoorontsteking kan de arts antibiotica voorschrijven.

Bij pijn kan een warmtepakking of warme handdoek op het oor gelegd worden. Het advies is het trommelvlies droog te houden tijdens het genezingsproces. Ga niet zwemmen en tref maatregelen tijdens het douchen en haren wassen.

Als het trommelvlies niet vanzelf herstelt (binnen 3 tot 6 maanden), kan weefseltransplantatie nodig zijn (myringoplastiek). Dit wordt gedaan door een KNO-arts.