zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Triggerfinger

Inhoud

Een triggerfinger (haperende vinger) is een aandoening die veel voorkomt. Er wordt gesproken van een triggerfinger als de vinger alleen met moeite gestrekt kan worden en dan met een schok(je) recht komt. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis. Bij een triggerfinger is er sprake van een zwelling door een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers.

Het betreft een ontstekingsreactie van de buigpees van één van de vingers en soms ook van de peesschede (de huls waar de pees doorheen glijdt). Er ontstaat daardoor een verdikking van de pees waardoor deze niet meer mooi door de peesschede glijdt. Dit ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken.

Meestal komt een triggerfinger voor in de pees naar de duim, middel- of ringvinger. Aan de wijsvinger of pink komt deze aandoening bijna nooit voor. Triggerfinger komt voornamelijk voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. De meest aangedane vingers zijn de ringvinger en de duim. Andere namen voor een triggerfinger zijn haperende, hokkende of snappende vinger. De medische term is Tenosynovitis stenosans.

Oorzaak

Een triggerfinger lijkt vooral veroorzaakt te worden door overbelasting of stevige, langdurige druk op de pezen in je vingers. Hierdoor kan een ontsteking in je buigpees ontstaan, waardoor er zwelling in je vinger ontstaat.

In principe kan iedereen een triggerfinger oplopen. Echter, wanneer je reuma of diabetes hebt, heb je een grotere kans op het ontwikkelen van een triggerfinger. Ook is er een verband tussen triggerfinger en carpale tunnel syndroom. Het is een onschuldige aandoening, maar wel een erg vervelende.

Symptomen

Aanvankelijk is er geringe pijn of irritatie bij het buigen van de vinger. Wanneer de verdikking toeneemt ontstaat er meer pijn bij het bewegen van de vinger en klaagt de patiënt vaak over een knappend gevoel bij het strekken van de vinger. Uiteindelijk kan de vinger alleen nog passief in extensie gebracht worden. Soms worden mensen wakker met hun vinger in flexie, welke gedurende de dag langzamerhand strekt.

De stadia van klachten:

  • Eerst is er lichte pijn of irritatie als je je vinger wilt buigen of strekken.
  • Deze pijn wordt langzaamaan erger totdat je een soort 'knappend' gevoel krijgt bij het strekken van je vinger. Je vinger komt met een 'schokje' in gestrekte stand.
  • Vervolgens ontstaat er ook een zwelling in de palm van je hand.
  • Uiteindelijk kan de aangedane vinger niet meer uit zichzelf strekken, maar moet je de vinger een handje helpen. Het buigen en strekken blijft pijn doen.

Behandeling

De behandelmogelijkheden van een triggerfinger bestaan uit rust, fysiotherapie, een injectie met een ontstekingsremmer (hormoon) of een operatie. Een operatie bestaat uit het klieven van het bandje van de peesschede (pulley). Bij een operatie is er uiteraard de kans op complicaties.