zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Trauma (door ongeluk)

Inhoud

Een trauma of letsel is een verwonding of wond. Letterlijk genomen is het een onderbreking van de continuïteit van een weefsel, bijvoorbeeld de huid of een bot. Meestal is dit het gevolg van uitwendig geweld, bijvoorbeeld door een vechtpartij, val of ongeluk.

De mate en de ernst van een verwonding wordt bepaald door een aantal factoren als de kracht waarmee het lichaam in aanraking komt met het voorwerp, de vorm van het voorwerp en de persoonlijke toestand van de getroffene. Iemand op oudere leeftijd heeft bijvoorbeeld brozere botten dan jongeren.

Typen verwondingen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de oorzaken van een verwonding.

  • Een scherpe verwonding wordt veroorzaakt door het binnendringen van een voorwerp (bijvoorbeeld een stuk glas of een mes) in het lichaam.
  • Een stompe verwonding wordt meestal veroorzaakt door een val, aanrijding, vuistslag of iets soortgelijks. Hierbij blijft de huid intact blijft, maar ontstaat onderhuids een kneuzing of bloeding.
  • Een verstuiking is een verwonding waarbij een gewricht verder draait dan mogelijk is. Het resultaat is een verrekking of scheuring van de gewrichtsbanden. Wanneer een spier of pees te ver wordt gestrekt, spreekt men van een verreking. Een gescheurde spier of pees is het gevolg. Het verschil tussen een botbreuk, scheur in de gewrichtsbanden of een verrekte spier is soms moeilijk te bepalen.
  • Bij een fractuur of botbreuk is een bot ingescheurd of doorgebroken.
  • Een ruptuur is een scheuring van een pees, band of spier.

Wondinfectie

Bij open wonden bestaat het risico van een bacteriële infectie, meestal door stafylokokken of streptokokken. Bijtwonden zijn meestal met veel verschillende bacteriën besmet. Mensenbeten zijn gevaarlijker dan kattenbeten. Kattenbeten zijn weer gevaarlijker dan hondenbeten.

Tetanus
Infectie met de bacterie Clostridium tetani kan tetanus (wondklem of kaakklem) veroorzaken bij mensen die hiertegen niet of onvoldoende zijn gevaccineerd. Dit is een uiterst zeldzame en zeer ernstige complicatie. Om dit tegen te gaan kan een tetanusvaccinatie worden gegeven. Eventueel kan dit bij sterk geïnfecteerde wonden samen gaan met een anti-tetanus immunoglobuline injectie. Dit zijn kant en klare, direct werkzame antistoffen tegen de bacterie.

Tetanus is in Nederland een zeer zeldzame ziekte (zo'n 5 gevallen per jaar). De kans op infectie met tetanus is groter bij besmetting met straatvuil, met name paardenmest en roestige spijkers.
Zie ook tetanus.

In aanraking komen met bloed van een andere persoon
Als het lichaam, met name via open wonden of de slijmvliezen, in aanraking komt met bloed van een andere persoon bestaat het risico van een besmetting met een aantal virussen. Voorbeelden van deze virussen zijn hepatitis B, hepatitis C en hiv. Besmetting vindt alleen plaats als de persoon één van deze virussen in zijn/haar bloed heeft. Dit treedt niet op bij contact met bloed waarbij de eigen huid intact is.
Andere manieren waarop zo'n infectie kan optreden zijn:

  • Prikken met gebruikte naalden
  • Bloedende bijtwonden
  • Bloed van de drager in een open wond bij de verwonde
  • Beademen van een slachtoffer door een drager of andersom, zonder een mondstuk te gebruiken

Behandeling van de wond

Wonden hebben de neiging tot genezen: snij-, brand-, schaafwonden en blaren genezen doorgaans binnen relatief korte tijd. Bij kleine wondjes (zoals een snee in de vinger) kan een pleister voldoende zijn. Wanneer pezen en/of zenuwen door zijn gesneden zal meestal worden getracht deze weer aan elkaar te hechten. Grotere wonden worden meestal door een chirurg behandeld. Het doel van behandeling hierbij is:

  • Het stelping van het bloedverlies
  • Het verkleinen van het infectierisico. Dit gebeurt door het schoonmaken van de wond, het verwijderen van vreemd materiaal en van dood weefsel dat geen bloedvoorziening meer heeft (debridement genaamd)
  • Het herstel van delen die door het geweld van elkaar gescheiden zijn. Deze worden weer aan elkaar gehecht
  • Eventueel wordt het bereikte resultaat gefixeerd

Bij sterk gecontamineerde wonden is het infectierisico vaak dermate groot dat men niet meteen zal hechten.

 
Trauma (door ongeluk) video's
Trauma (door ongeluk) linken
Trauma (door ongeluk) behandeling
Trauma (door ongeluk) behandeling op de kaart
Google leads