zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Telefoonbotje stoten

Ter hoogte van de elleboog (op de plaats waar je het elleboogbot goed kunt voelen) lopen de zenuwbanen erg aan de oppervlakte. Het is een kwetsbare plek. Bij stoten kan de zenuw tijdelijk bekneld raken tegen het bot. Er ontstaat een kenmerkende pijn: een tintelend, pijnlijk gevoel dat uitstraalt naar de arm en enige tijd kan aanhouden. In de volksmond heet dit het stoten van het telefoonbotje.

Beknelde nervus ulnaris

Sommige mensen krijgen niet alleen last van hun telefoonbotje als ze het stoten, maar hebben continu een doof gevoel of pijnlijke tintelingen in de onderarm, pink en/of ringvinger. Een beklemde of geïrriteerde nervus ulnaris kan daarvan de oorzaak zijn. De elleboogzenuw loopt door een groeve die de cubitale tunnel heet en daarom noemen we dit ook wel het cubitale tunnelsyndroom.

Oorzaken
Hoe het cubitale tunnelsyndroom ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Een val kan de aanleiding zijn of langdurige druk op de elleboog omdat je er steeds op leunt. Ook bij mensen die hun arm heel vaak buigen, komt het vaker voor. Sommige patiënten hebben door dit syndroom minder kracht in hun hand of een verminderde fijne motoriek, wat bijvoorbeeld schrijven en knippen lastiger maakt.

Behandeling
De behandeling van een beknelde nervus ulnaris hangt af van hoe ernstig je klachten zijn. Soms is het al voldoende om de elleboog te ontlasten door er niet meer op te leunen en intensieve bewegingen te vermijden. Sommige mensen buigen hun elleboog in hun slaap: veranderen van slaaphouding kan dan helpen. Verergeren de klachten, dan is er soms een operatie nodig waarbij de zenuw wordt vrijgelegd of verplaatst

 
Telefoonbotje stoten behandeling
Telefoonbotje stoten behandeling op de kaart
Google leads