zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Tandaandoeningen

Tanden kunnen 'in aanleg' afwijken in vorm, doorbraakplaats en doorbraaktijdstip. Problemen hiervan komen regelmatig voor. De tandarts en orthodontist kunnen beoordelen welke behandelingen mogelijk zijn.

Vormen

Voorbeelden van tandaandoeningen zijn:

Tandabces
Een periapicaal abces of tandabces is een lokale opstapeling van etter na weefseldood (necrose). Zie ook: Tandabces.

Slechte adem
Slechte adem kan vervelend zijn voor iedereen die hier aan lijdt. Mensen voelen zich zelfbewust en ongemakkelijk wanneer in de nabijheid zijn van anderen. De oorzaken kunnen zowel problemen met de spijsvertering of een slecht gebit, mondgezondheid en hygiëne zijn. Zie ook: Slechte adem.

Tandafwijkingen door SOA
Als u syfilis hebt en zwanger bent, kan uw baby ook besmet raken. Het kan zijn dat uw kind dan al voor de geboorte overlijdt. Als uw kind wel levend geboren wordt, kan het afwijkingen krijgen van de huid, de slijmvliezen, de botten, de ingewanden of de tanden. Dit laatste wordt ook wel Hutchinson tanden genoemd. Zie ook: Tandafwijkingen door SOA.

Gevoelige tanden
Veel mensen hebben last van gevoelige tanden. Het is geen ziekte, maar eerder een conditie die zich in de loop der tijd ontwikkelt door veel voorkomende factoren, zoals terugtrekkend tandvlees, te hard poetsen en tandenknarsen. Zie ook: Tanden gevoelig.

Tandenknarsen
Bruxisme oftewel tandenknarsen is een parafunctie van het gebit. Dit gebeurt door het over elkaar schuiven van boven- en ondertanden; hierbij kan een knarsend geluid gehoord worden. Zie ook: Tandenknarsen.

Tandvleesontsteking
Waar gezond tandvlees roze is en strak om de tanden zit, is ontstoken tandvlees gezwollen en roder van kleur. Een onderscheidend kenmerk is bloedend tandvlees, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen of flossen. Bloedend tandvlees is een goede indicatie wanneer u twijfelt of het tandvlees ontstoken is. In gezonde staat bloedt het namelijk nooit. Zie ook: Tandvleesontsteking.

Verstandskies problemen
Niet bij iedereen groeien deze kiezen, en bij degenen die verstandskiezen krijgen, groeien ze ook niet noodzakelijkerwijs alle vier. Wanneer een verstandskies niet gevormd wordt spreekt men van agenesie van de verstandskies. Omdat de kaken tijdens de evolutie van de menselijke soort verkleind zijn, is er meestal plaatsgebrek voor deze tanden. Wanneer een verstandskies tijdens de doorbraak vastloopt door plaatsgebrek of een verkeerde doorbraakrichting spreekt men van een geïmpacteerde verstandskies. Wanneer een verstandskies zonder aanwijsbare reden stokt in zijn doorbraak spreekt men van een geretineerde verstandskies. Soms groeien er meer dan vier kiezen. Zie ook: Verstandskies problemen.

Gebitsabces
Een gebitsabces is een pijnlijke infectie doorgedrongen tot in het wortelkanaal die kan ontstaan als iemand te lang blijft rondlopen met kiespijn of een gaatje negeert. Kauwen is dan pijnlijk en het tandvlees is ontstoken en opgezwollen. Zie ook: Gebitsabces.