zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Syndroom van Wagner

Het syndroom van Wagner is een zeldzame erfelijke aandoening van netvlies en glasvocht. Het is een aandoening van het bindweefsel dat zijn invloed laat gelden op het collageen. Het syndroom van Wagner is een autosomale dominante aandoening. Dat betekent dat als iemand de ziekte heeft, de helft van diens kinderen de ziekte ook heeft; ongeacht of ze nu jongens zijn of meisjes zijn.

Symptomen

Het belangrijkste fenomeen is een optisch leeg glasvocht, waarin de normale structuur ontbreekt. Ontbrekende of zwakke bloedvaten aan de rand van het netvlies, maken dat het netvlies zwakker is dan gebruikelijk en kan zorgen voor nachtblindheid. Staar treedt bij Wagner op veel jongere leeftijd op, al vanaf 30 jaar. En ook atrofie van het vaatvlies is een probleem. De meeste mensen met Wagner zijn matig bijziend (vanaf -2) tot erg bijziend (vanaf -6).

Niet iedereen heeft de ziekte in dezelfde mate: ongeveer een kwart heeft weinig of geen last, ongeveer de helft heeft matige problemen en het laatste kwart heeft ernstige problemen, zoals netvliesloslatingen.