zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Spierverwonding

Elke spier in het lichaam kan worden beschadigd of gewond. Als een spier geraakt wordt door een stomp voorwerp of stoot kan er een inwendige kneuzing ontstaan, al dan niet gepaard gaande met een onderhuidse bloeding. Bij contact met een scherp voorwerp zijn pijn, bloeding en uitval van functie voorkomende verschijnselen.

Hervatting van zware fysieke activiteit voor de spier volledig is genezen kan leiden tot her-verwonding. Een spier kan zo uitgebreid worden beschadigd dat het moet worden verwijderd.

Typen verwondingen

Er zijn verschillende verwondingen aan spieren mogelijk:

Verstuiking
Een verstuiking is een verwonding waarbij een gewricht verder draait dan mogelijk is, resulterend in een verrekking/scheuring van de gewrichtsbanden, of een verrekking als een spier/pees te ver wordt gestrekt, met een gescheurde spier/pees als gevolg. Het verschil tussen een botbreuk, scheur in de gewrichtsbanden of een verrekte spier is soms moeilijk te bepalen.

Ruptuur
Scheuring van een pees, band of spier.

Spierverrekking
Vele mensen die sporten krijgen vroeg of laat te maken met een spierverrekking. Dat is een blessure die veroorzaakt wordt door de overmatige uitrekking van spiervezels. De spier kan tijdens de lichamelijke inspanning overbelast worden. Spierverrekkingen komen het meest voor in de schouderspieren, de bovenbeenspieren (dijbeen), de hamstrings (achteraan de benen), de quadriceps (vooraan het been) en de kuitspieren.

Kneuzingen
Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot.

Avulsie
Avulsie of afscheuring is de medische term voor het volledig verbreken van lichaamsweefsel, zowel door chirurgisch ingrijpen als door trauma.

Spierpijn
Spierpijn ontstaat wanneer mensen hun spieren op een voor hen ongewone wijze belasten. Soms zijn ook de gewrichten pijnlijk. Spierpijn ontstaat vooral bij gebruik van spieren die normaal niet of nauwelijks worden gebruikt. Ook bij mensen die regelmatig sporten kan spierpijn door overbelasting van de spieren voorkomen.