zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Spider naevi (spinnetje)

Inhoud

Een spider naevus (ook wel spinnenkop of naevus araneus) is een huidafwijking op de huid bestaande uit kleine bloedvaatjes die uit een centraal punt, vaak een bultje, komen. De aandoening is onschuldig. Het komt bij vaker voor bij patiënten met CREST-syndroom of met leverafwijkingen (portale hypertensie), maar bij de meeste mensen is geen oorzaak aanwijsbaar. Tijdens zwangerschap ontstaan soms vele spider-naevi; deze verdwijnen vaak na de zwangerschap.

Symptomen

De afwijking bestaat uit een centrale rode verhevenheid (de ?kop van de spin?) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ?pootjes van de spin?). De roodheid is wegdrukbaar, d.w.z. dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk. De voorkeursplek voor spinnenkopjes is het gelaat.

Oorzaak

Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt is niet duidelijk.

Behandeling

De spider naevi bij kinderen en die ontstaan tijdens de zwangerschap kunnen ook weer spontaan wegtrekken. Storende spider naevi kunnen worden behandeld. Dit is het meest effectief als het lukt om het aanvoerende vaatje dicht te branden.

 
Spider naevi (spinnetje) linken
Spider naevi (spinnetje) behandeling
Spider naevi (spinnetje) behandeling op de kaart
Google leads