zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Speekselkliergezwel

Er zijn veel soorten speekselkliertumoren, deze kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Meestal geldt: hoe kleiner de speekselklier waarin de tumor ontstaat, hoe groter de kans dat de tumor kwaadaardig is.

Als u een gezwollen speekselklier hebt, gebeurt eerst een grondige navraag en een klinisch onderzoek om een onderscheid te maken tussen een tumor of een andere oorzaak van de zwelling (infectie, auto-immune aandoeningen, inflammatoire aandoeningen).

In geval van een tumor wordt verder onderzocht om welke tumor het gaat. Meestal wordt hiervoor een punctie van het letsel uitgevoerd. Afhankelijk van dit resultaat zal eventueel verdere beeldvorming gebeuren om de lokale uitgebreidheid van het letsel en eventuele aantasting van de halsklieren na te gaan (dit laatste in geval van een kwaadaardige tumor).

Symptomen

Mogelijke symptomen van een speekselkliertumor zijn:

  • Traag groeiende, pijnloze zwelling.
  • Soms is de zwelling toch pijnlijk.
  • Verlamming van de gelaatszenuw (facialisparese).

Behandeling

Een gezwel wordt chirurgisch verwijderd. Een gezwel in de bovenlip wordt verwijderd door chirurgische verwijdering van een deel van de bovenlip. Een gezwel van het verhemelte wordt ook chirurgisch verwijderd. Soms is het daarbij noodzakelijk om ook een gedeelte van het bot van het gehemelte en de bovenkaak te verwijderen.

Bij verdenking op een kwaadaardig gezwel worden de nabij gelegen lymfeklieren van de hals tijdens dezelfde operatie verwijderd. Dit omdat kans bestaat op uitzaaiing naar deze lymfeklieren. Het verwijderen van deze halslymfeklieren wordt een halsklierdissectie genoemd.

Het verwijderde weefsel wordt onder de microscoop onderzocht door de patholoog. Ongeveer een week na de operatie is de uitslag van dit onderzoek bekend. Hoewel de kans groot is dat het gaat om een goedaardig gezwel, kan er ook sprake zijn van een kwaadaardig gezwel. Wanneer er sprake is van een kwaadaardig gezwel, krijgt u waarschijnlijk bestraling. Mocht dit het geval zijn, dan zullen de consequenties met u worden besproken door de kaakchirurg en bestralingsarts.