zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Slagaderwandontsteking (arteritis)

Een slagader is een bloedvat met een dikke wand dat zuurstofrijk bloed bevat. De slagaders vormen via de aorta (grote lichaamsslagader) vanuit het hart een vertakt netwerk door het hele lichaam. Arteritis is een ontsteking van de slagaders (arterieën). In de meeste gevallen zijn alleen de kleine en middelgrote slagaders aangedaan, maar de ontsteking kan zich ook uitbreiden over alle slagaders. Een ontsteking van de slagaders wordt veroorzaakt door het lichaam zelf. Het is nog onbekend waarom sommige mensen wel last van deze aandoening krijgen en anderen niet.

Arteriitis temporalis

Arteriitis temporalis is een ontsteking van een slagader bij uw slaap. Meestal is alleen de slagader aan één kant van het hoofd ontstoken, maar u kunt ook aan beide kanten een ontsteking hebben. Arteriitis temporalis is een vorm van reuscelarteriitis.

Voor meer informatie zie: Slaapbeenslagaderontsteking.

Ziekte van Takayas

De ziekte van Takayasu, ook wel Takayasu arteritis genoemd, is een zeldzame vaatontsteking die in eerste instantie de grote lichaamsslagader (de aorta) en de grote slagaderen aantast.

De ziekte van Takayasu is een vorm van vasculitis en een auto-immuunziekte.
De oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend.

Bij de ziekte van Takayasu kunt u de volgende klachten krijgen:

De andere klachten hangen af van de plaats van de ontsteking:

  • Gaat er door de ziekte minder bloed naar uw hoofd? Dan kunt u duizelig worden, hoofdpijn krijgen en niet meer goed zien.
  • Zijn de kransslagaders van uw hart vernauwd? Dan krijgt u een drukkende pijn op de borst, hartritmestoornissen en ademnood.
  • Stroomt er minder bloed naar uw armen of benen? Dan krijgt u snel vermoeide en pijnlijke armen en benen bij inspanning, zoals bij het haren wassen of lopen.
  • Stroomt er minder bloed naar de nieren? Dan krijgt u misschien een hoge bloeddruk.
  • Stroomt er minder bloed naar uw maag en darmen? Dit veroorzaakt vaak buikpijn.

De bloedvaten kunnen ook dunner worden. Het gevaar is dan dat de wand van het bloedvat scheurt (aneurysma).

De ziekte van Takayasu wordt behandeld met corticosteroïden (bijvoorbeeld prednisolon). De dosering wordt afgestemd op de ernst waarmee de ziekte bij de individuele patiënt optreedt.

 
Slagaderwandontsteking (arteritis) linken
Slagaderwandontsteking (arteritis) medicijnen
Slagaderwandontsteking (arteritis) behandeling
Slagaderwandontsteking (arteritis) behandeling op de kaart
Google leads