zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Slaapbeenontsteking, oorontsteking

Inhoud

Het slaapbeen is een plat botstuk dat deel uitmaakt van de zijkant van de schedel. Het bot is zo genoemd omdat je hier op ligt als je slaapt. Een ernstige keel- of oorontsteking kan zich uitbreiden naar het slaapbeen. Een belangrijke slagader die in dit gebied loopt kan dan ook ontstoken raken (arteriitis temporalis).

Mastoïditis
Mastoïditis is een bacteriële infectie in de processus mastoideus, het bot achter het oor. Er zijn drie vormen van mastoïditis. Dit zijn:

  • acute mastoïditis: een hevige en kortdurende infectie van de luchtcellen van de processus mastoides.
  • chronische mastoïditis: een langdurige infectie.
  • petrositis: infectie van de luchtcellen in het rotsbeen als gevolg van mastoïditis.

Symptomen

Vaak is er bij de patiënt reeds sprake geweest van een middenoorontsteking. De patiënt kan last hebben van oorpijn, hoofdpijn en koorts. In de meeste gevallen is er ook sprake van een conductief gehoorverlies. Het bot zelf is pijnlijk en soms is de huid gezwollen en rood. Het oor staat wat verder van het hoofd af. Zeldzaam en in een gevorderd stadium kan de pus bot wegvreten en leiden tot infecties elders in het lichaam. Hierbij is meningitis (hersenvliesontsteking), het ontstaan van een hersenabces, thromboflebitis of thrombose van de sinus sigmoïdeus mogelijk.

Oorzaak

Acute mastoïditis wordt veroorzaakt door een zich uitbreidende bacteriële infectie vanuit het middenoor, een Middenoorontsteking of otitis media.

Behandeling

Behandeling door een arts is noodzakelijk. De diagnose wordt gebaseerd op de symptomen, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. De behandelend arts zal waarschijnlijk ontstekingsremmende medicijnen (prednison) voorschrijven. Het is belangrijk dat de behandeling snel begint om ernstige complicaties, zoals blindheid, te voorkomen.

 
Slaapbeenontsteking, oorontsteking linken
Slaapbeenontsteking, oorontsteking medicijnen
Slaapbeenontsteking, oorontsteking behandeling
Slaapbeenontsteking, oorontsteking behandeling op de kaart
Google leads