zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Seasonal Affective Disorder (SAD)

Inhoud

Winterdepressie is de naam die wordt gegeven aan een verschijnsel waarbij mensen de neiging hebben steeds in het winterseizoen, als de dagen kort zijn, depressief te worden en waarbij de depressieve verschijnselen overgaan als de dagen weer langer worden.

Symptomen

Enkele kenmerken van een winterdepressie zijn:

  • (Extreme) vermoeidheid.
  • Veel behoefte aan slaap, zelfs als men al meer dan normaal slaapt.
  • Een verschuiving van het dag-nachtritme, waarbij men steeds later op de dag zich "wakker" voelt.
  • Een verstoord eetpatroon (over het algemeen meer en koolhydraatrijk willen eten. Minder willen gaan eten is eerder een kenmerk van een niet seizoensgebonden depressie).
  • Een meer dan normaal aanwezige somberheid.
  • Het gevoel hebben niet meer in balans te zijn.
  • Minder behoefte aan sociale contacten (opdoen), soms zelfs afsluiting voor de buitenwereld.
  • Prikkelbaarheid.

Oorzaken

De oorzaken van een winterdepressie zijn nog niet helemaal duidelijk. Er zijn wel sterke aanwijzingen dat winterdepressie een gevolg is van een verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritmes van het lichaam.

In de winter verandert het licht waarbij de lichtsterkte van de zon afneemt, het aantal uren daglicht afneemt en de zon steeds later opkomt. Dit heeft effect op onze biologische klok. De biologische klok is een inwendige klok die in een specifiek deel van de hersenen zit, in het gebied achter onze ogen. Ieder mens heeft een lichaamseigen biologische klok. Het is een aangeboren mechanisme dat ervoor zorgt dat een groot aantal belangrijke lichaamsfuncties volgens een vast ritme (bioritme) plaatsvinden.

Daarnaast is het duidelijk is dat bepaalde stoffen in de hersenen een belangrijke rol spelen. Een van die stoffen is Melatonine.

Behandeling

Als u denkt aan een winterdepressie te lijden, is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan. Samen met de huisarts kunt u overleggen over de mogelijkheden van behandeling. Hij kan samen met u bepalen of lichttherapie voor u misschien geschikt is, en u vervolgens verwijzen naar een instelling die beschikt over de juiste apparatuur.

Soms is één behandeling voldoende, in andere gevallen zal herhaling nodig zijn. Hoewel er de laatste jaren ook apparaten in de handel zijn om zelf een soort lichttherapie toe te passen, is het niet raadzaam om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het is verstandig om dit soort behandelingen te laten uitvoeren door deskundigen, die u erbij kunnen begeleiden.