zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Scrotum met uitgezette aders

Inhoud

Uitgezette bloedvaten op het scrotum (de balzak) duiden op de aandoening varicocele. Dit is geen ernstige aandoening, te vergelijken met spataders. Terugstromen van bloed wordt voorkomen door klepjes in de aders. Spataders zijn uitgezette aders, waarbij deze kleppen niet goed functioneren.

Symptomen

Een varicocele is niet gevaarlijk en komt best vaak voor, maar veruit de meeste mannen hebben er geen last van. Soms is sprake van zwelling en pijnklachten, met name bij inspanning, zoals sporten. Een behandeling is alleen noodzakelijk als er pijn aanwezig is.

Oorzaak

Een uitgezette ader in de balzak ontstaat door niet goed functionerende kleppen in een ader die vanaf de teelbal naar de linkernier loopt.

Behandeling

De behandeling van varicoceles wordt alleen gedaan indien de varcocele klachten oplevert of als de man ongewenst kinderloos blijft en een afwijkende zaadproductie blijkt te hebben.

De behandelingen zijn er op gericht dat het betreffende defecte bloedvat buiten werking wordt gesteld door het dicht te binden.
De betreffende ader wordt operatief afgebonden en doorgeknipt. Het bloed van de teelbal kan dan zonder problemen via andere wegen naar het hart stromen. De ingreep gaat via een kleine snee in de onderbuik, waardoor de ader van de zaadbal afgebonden wordt. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (verdoving), omdat de buik dan goed ontspannen is en de snee zo klein mogelijk. Soms vindt de ingreep via de lies plaats. Dit in overleg met uw uroloog.

 
Scrotum met uitgezette aders linken
Scrotum met uitgezette aders behandeling
Scrotum met uitgezette aders behandeling op de kaart
Google leads