zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Rugpijn (aspecifiek)

Inhoud

Rugpijn kan vaak niet duidelijk worden toegeschreven aan één plek, één gewricht of één oorzaak; het gaat om een samenspel van factoren. De rug bestaat uit een complex van structuren: wervels, gewrichten, tussenwervelschijven, banden, spieren, zenuwen. Deze kunnen alle bijdragen aan de rugpijn. We noemen dit een "aspecifieke lage rugklacht"

Artsen maken in het verloop van de klachten een indeling in drie fasen:

  • Acute klachten: tot zes weken;
  • Subacute klachten: tussen de zes en twaalf weken;
  • Chronische klachten: na twaalf weken.

Soorten

n de meeste gevallen gaat de pijn binnen drie maanden over. Duren de klachten echter langer dan spreekt men over chronische lage rugklachten.

Onder aspecifieke lage rugklachten vallen ook de volgende "diagnoses":

  • Lumbago; pijn- en stijfheidklachten in het onderste gedeelte van de rug
  • Spit; pijn- en stijfheidklachten zijn in het onderste gedeelte van de rug met eventueel uitstraling naar de billen en liezen. Soms is er ook sprake van uitstraling in de bovenbenen.
  • Ischias; alleen pijnklachten in het verloop van de nervus ischiadicus (de grote beenzenuw)
  • Versleten tussenwervelschijven. De diagnose levert niet per definitie pijn- en stijfheidklachten op.

Oorzaken

Bij meer dan 95 procent van de mensen met lage rugpijn wordt geen lichamelijke afwijking gevonden.
Dan wordt gesproken van a-specifieke lage rugpijn: het is onduidelijk waar de pijn vandaan komt. Het is wel gebleken dat een verstoorde balans tussen belasting (de krachten op de rug) en belastbaarheid (wat iemand geestelijk en lichamelijk aankan) meespeelt. Onbewuste angst voor bewegen kan bijvoorbeeld een grote rol spelen.
Ook al is de oorzaak lastig vast te stellen, dat betekent niet dat u geen pijn voelt of dat er sprake is van verbeelding.
Soms is er wel een specifieke oorzaak aan te wijzen: bijvoorbeeld een beknelde zenuw, een infectie of een wervelbreuk.

Behandelingsmogelijkheden

Bij acute klachten
Bij acute lage rugpijn moet u uw activiteiten tijdelijk verminderen, maar u moet wel in beweging blijven. Als u veel pijn heeft, kan uw arts een pijnstiller of ontstekingsremmer voorschrijven. Bedrust is meestal niet nodig: het kan zelfs het herstel vertragen. Alleen als u niet anders kunt, blijft u één of twee dagen op bed liggen. Langzaamaan kunt u weer meer gaan bewegen en sporten. Probeer zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Het is niet nodig om te wachten tot alle pijn is verdwenen. Behandeling (door arts of fysiotherapeut) is meestal niet nodig. Uw arts kan u meer informatie geven.

Bij chronische klachten
Wanneer de klachten chronisch dreigen te worden, kijkt uw arts niet alleen naar lichamelijke afwijkingen. Hij kan ook informeren of u wellicht zorgen heeft, rouwt, last van doemdenken of angst voor bewegen heeft. Deze factoren kunnen een rol spelen bij rugklachten. Uw arts zal u uitleg en advies geven. Het is vooral belangrijk dat u beweegt, ook al heeft u pijn. U moet leren omgaan met de pijn en de beperkingen. In overleg met uw arts kunt u uw activiteiten geleidelijk uitbouwen. Eventuele restpijn kan geen kwaad. Andere behandelingsmogelijkheden zijn eventueel oefentherapie, manipulatie of rugscholing.