zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ruggenmergaandoening (degeneratieve)

Een degeneratieve ruggenmergaandoening is een achteruitgang (degeneratie) van het zenuwweefsel in je ruggenmerg. Deze vorm van ruggenmergafwijking kan een langzaam verergerend beloop hebben en richt bijna altijd onherstelbare schade aan.

Bij degeneratieve ruggenmergaandoeningen staat verval van spier- en zenuwweefsel centraal. Hierdoor raken gevoels- en bewegingsfuncties verstoord. Vaak eindigen deze aandoeningen in spierverzwakking en uiteindelijk verlamming. Voorbeelden van degeneratieve ruggenmergaandoeningen zijn:

  • Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS): Amyotrofe laterale sclerose of ALS is een tamelijk zeldzame neurologische ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische cortex van de hersenen afsterven waardoor progressief krachtsverlies en verlamming ontstaat, die uiteindelijk tot de dood van de patiënt door verlamming van de ademhalingsspieren leidt.
  • Spinale spieratrofie (SMA): Spinale musculaire atrofie (SMA) is de verzamelnaam voor een bepaalde groep neuromusculaire aandoeningen, ziekten die leiden tot het niet of onvoldoende functioneren van spieren.
  • Primaire laterale sclerose: LS of PLS (laterale sclerose, ook primaire laterale sclerose genoemd) is een aandoening van het ruggenmerg die leidt tot stijfheid en spasticiteit van de benen en - minder vaak - van de armen.