zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Roodvonk

Inhoud

Roodvonk of scarlatina is een heftige keelontsteking waarbij de tong rood of wit van kleur wordt. Ook kan het lichaam geheel of gedeeltelijk onder de rode vlekken komen te zitten. Het ziet er vaak ernstiger uit dan dat het daadwerkelijk is. Roodvonk kunt u op elke leeftijd krijgen. Roodvonk was vroeger een ernstige ziekte en kwam het vaak voor. Tegenwoordig is roodvonk zeldzaam. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de twee en acht jaar.

De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën die we streptokokken noemen. Twee dagen nadat de bacteriën het lichaam zijn binnengedrongen zijn de eerste symptomen te zien. De bacteriën bevinden zich in de keel en daaruit ontstaat angina pectoris. Angina pectoris is een drukkende pijn op de borst die wordt veroorzaakt door vernauwde bloedvaten. Er bestaan geen inentingen voor roodvonk.Ook is het mogelijk om te ziekte meerdere keren te krijgen.

Hoe kun je roodvonk krijgen?

De bacterie waar je roodvonk van krijgt kan in de neus, de keel en op de huid zitten. Veel mensen hebben de bacterie bij zich zonder er ziek van te worden. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Iemand met roodvonk is besmettelijk als de 1e klachten beginnen, al voor er vlekjes zijn. Dit duurt totdat het vervellen van de huid over is. Medicijnen kunnen die tijd korter maken. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 7 dagen.

Symptomen van Roodvonk

Roodvonk begint met hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn. Daarna komen er meestal felrode vlekjes op het lichaam. Er zijn geen vlekjes bij de neus of mond.
De huid met de vlekjes ziet eruit als rood kippenvel en voelt aan als schuurpapier.
Ook op de tong komen felrode puntjes, dit heet ook wel frambozentong. Na een paar dagen begint de huid te vervellen, vooral aan de vingers en tenen. De klachten duren circa zeven tot tien dagen.

Behandeling

Roodvonk gaat vanzelf over. Soms wordt roodvonk behandeld met een antibioticakuur. Dit zal niet voor genezing zorgen, maar zorgt voor de afname van de besmettelijkheid van de bacteriën. De streptokokken bacteriën bij iemand die antibiotica gebruikt zijn al na 2 dagen niet meer besmettelijk. In tegenstelling tot iemand die geen antibiotica gebruikt, waarbij het mogelijk is dat de bacteriën nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na aanvang van de aandoening.

Verstandig is kinderen met roodvonk voldoende rust te geven en veel te laten drinken.